To je to što me zanima!

Nova Hrvatska: Horvat je dobio novog diva za obranu, ali i još dvojicu već za blisku budućnost

Tin Lučin najviše je pokazao u novoj reprezentaciji, a uz njega odmah Veron Načinović i Tomislav Kušan. Taj tercet brzo bi mogao u onu glavnu priču, koja će konkurirati za Euro sljedeće godine
Vidi originalni članak

Šteta za zadnjih deset minuta u Veszpremu protiv Mađarske, zbog kojih smo ostali bez šanse da osvojimo Eurokup, pa će zadnja utakmica sa Španjolskom biti revijalka, ali u ovih šest-sedam dana te dvije pobjede nad Slovačkom i porazu od Mađarske neke nove i mlade rukometne Hrvatske vidjeli smo uvjerljivo više dobrih stvari, konačno optimističnih. Što nam je jako trebalo nakon kraha i neuspjeha u Egiptu i Montpellieru, a gledajući prema smjeru kojim smo zakrenuli i koji nam za četiri godine nosi Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Reprezentacija koju je okupio izbornik Horvat, malo planski, a malo i zbog više sile, imala je sedmoricu igrača koja nikad nisu bila u ovom reprezentativnom okruženju. Bilo bi ih i još (Ante Ivanković), a, primjerice, David Mandić s 23 godine u ovom je juniorsko-debitantskom društvu izgledao kao veteran.

Horvat je primarno tražio pivote, a dobio - Tina Lučina. Riječaninu je od svih debitanata dao najviše minuta, a on ih pretvorio u ozbiljnu kandidaturu za dalje. Zbog ozljeda Jaganjca, pa Cindrića i Ivankovića neplanski mu se otvorio prostor i njegov će broj Horvat definitivno nazvati za neka sljedeća okupljanja. Kome smrkne...

Nije, evo, sve ni u konkurenciji, a pakleniju od Hrvatske na srednjem vanjskom nema nitko na svijetu, makar je Lučin uglavnom igrao na lijevoj strani. Ide na glavu, konkretno, bez alibija, pokušao se nositi u obrani i s jednim Banhidijem i, nakon godina stagnacije te one nesretne epizode u PPD Zagrebu, pokazao na reprezentativnoj pozornici zašto je bio top kadetski i juniorski prospekt. Dvije godine u Ademaru i rada s Manolom Cadenasom učinile su svoje.

Drugi plus Horvat može staviti kraj Verona Načinovića i Matea Maraša. Malo veći kod prvog jer je više i igrao makar obojica su se nametnula kroz igre u Celju, odnosno Pelisteru. Niti je prvom bilo lagano nakon Zameta igrati Ligu prvaka niti drugom nakon Akademije Balić & Metličić SEHA ligu i Europsku ligu. Sad, malo brže od očekivanog, i u reprezentaciji.

Međutim, tko zna i može, nije mu prepreka. Načinović se među pivotima pokazao podjednako dobro oba smjera. Još kada s godinama dođe i malo fizičke snage, bit će kompletan paket i za puno više od Celja. Ljevoruki Maraš naznačio je šuterski kapacitet koji ima, ali napadački se mora i može još osloboditi s okomitošću i igrom jedan na jedan. Koliko će čekati novu šansu, ovisit će najviše o njemu jer s obranom koju Mateo igra ni Martinović nije tako nedodirljiv u toj novoj priči.

Tomislav Kušan, debitant s 26 i još jedan iz Pelistera, držao je našu obranu koja je, makar nije za usporedbu, više pomagala golmanima nego na SP-u pa i Egiptu. U priči s pivotima dao je jake argumente i s takvim gabaritima može samo naprijed. Diva za obranu, dobro je znati, imamo.

Pešiću je na golu, pak, u ovoj akciji asistirao Matej Mandić. Duge su noge odmah svima upale u oko, visina i proporcije veliki su mu adut makar mu je pozivnica više bila poticaj za dalje. Jer u redu uz Šegu i Pešića čekaju Ivić, Car, Šunjić, Slavić, Meštrić, Kuzmanović... Sa Slavićem i Ivićem borit će se za gol i u PPD Zagrebu. Prvo se tu treba izboriti.

Dugačak bi red u normalnim okolnostima bio i na lijevoj strani pa smo silom prilika ostali bez pravog pucača, a u ulozi prvog trebali smo vidjeti Jaganjca. Šteta da nismo i šteta što, baš zbog svih tih problema, nismo vidjeli, primjerice, Antu Kuduza kojeg se opet zaobišlo, a uklapa se u priču kojoj težimo s igračima u dva pravca.

Lovro Mihić, naš brzi vlak, imao bi mjesto u 80 posto drugih reprezentacija svijeta, ali kad imate kraj sebe Mandića i Štrleka, treba biti strpljiv, čak i prestrpljiv u njegovom slučaju. Protiv Mađarske smo ga vidjeli i kao vanjskog, ali najviše kao prvog u kontri. Šteta za onu zadnju protiv Mađarske... Uglavnom, Miha je potvrdio klasu, što smo ionako znali da ima.

Ostale, izuzev Šušnje koji se ozlijedio u drugoj utakmici sa Slovačkom, vidjeli smo uglavnom u epizodnim ulogama iako je, uz Miletu kojem ovo nije novost, lijepo bilo vidjeti osmijehe na licu Godeca i Grubišića. Mladost imamo, klasu imamo, sada samo, po običaju, treba najbolje izabrati...
 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • jumar 02.05.2021.

    Koga interesiraju nekakvi kupovi i prijateljske utakmice? To mozete okaciti macku o rep. Pokazite se onda kada je to potrebno, a ne da nas rasturaju Argentinci i Portugalci i slicne egzoticne reprezentacije.

  • Sport10 02.05.2021.

    samo rad i rad,samo tako se moze naprijed

  • MatijaKezele 02.05.2021.

    dobili Slovačku i odma si umislili da smo nešto ahahah

Komentiraj...
Vidi sve komentare