To je to što me zanima!

Nova Liga prvaka: Utakmica i klubova više, ali hrvatskom prvaku neće biti ništa lakše ući

Nagađa se da bi takva Liga prvaka mogla krenuti i prije 2024., a o novcu i modifikacijama Uefa će još odlučiti nakon što sjedne za stol s odmetnicima. I još im malo izađe u susret...
Vidi originalni članak

Novi format Lige prvaka čuva san svakog kluba u Europi da može ući u Ligu prvaka na temelju rezultata na terenu i omogućuje dugoročan napredak i rast svih u europskom nogometu, a ne samo malog samoizabranog kartela.

Dakle, Superliga je mrtva - tako je barem vide svi osim Pereza i Agnellija - a što to znači za blisku budućnost nogometa? Uefa i njezin predsjednik Aleksander Čeferin, čija je gornja izjava, hvale se novim formatom Lige prvaka. Koji bi trebao krenuti 2024. godine, ali već se nagađa da bi mogao i sezonu ranije, kako bi udovoljili bogatim i prezaduženim odmetnicima.  

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

A taj novi format znači da će biti 36 klubova umjesto 32 i da neće skupine biti po četiri momčadi nego će svih 36 činiti jednu skupinu i svatko će igrati deset utakmica (umjesto šest), protiv deset valjda ždrijebom odabranih suparnika, pet kod kuće, pet u gostima.

Tako ćemo, objašnjava Uefa, imati više klubova koji igraju protiv najboljih, ali i više međusobnih utakmica onih najboljih, koji su se u sadašnjem formatu teško mogli naći već u prvom krugu. A baš su to - više zajamčenih utakmica i više međusobnih utakmica - htjeli osnivači Superlige.

Uefa vjeruje da će time klubovi imati za što igrati do zadnjega kola, što u postojećem sustavu često nije slučaj, kad netko osigura prolazak, pa i prvo mjesto, kolo ili dva prije kraja.

Osam najboljih ući će u osminu finala, za što će razigravati oni koji završe između 9. i 24. mjesta, dok najlošijih 12 ispada iz Europe. Nema selidbe u Europsku ligu. A nakon osmine finala natjecanje će biti isto kao i sada: nokaut faza na dvije utakmice i finale na neutralnom terenu.

Istim bi se sustavom igrale i Europska i Konferencijska liga.

Što to znači za hrvatskog prvaka? I dalje će najjače lige imati po četiri predstavnika, a dodatna četiri mjesta dobit će jedan klub iz pete najjače europske lige, jedan klub više doći će iz pretkola preko puta prvaka (gdje je naš prvak) i dva klubovima s najjačim klupskim koeficijentom koji su ispali u pretkolu Lige prvaka ili su ušli u Europsku ligu ili Konferencijsku ligu.

I na kraju, Uefin zaključak:

- Detalje oko raspodjele mjesta, rasporeda i termina utakmica, nositelja, koeficijenata i raspodjele novca odredit ćemo do kraja 2021. godine. I potencijalne prilagodbe formata koji smo izglasovali 19. travnja moguće su ako bude potrebno.

Drugim riječima, o novcu i modifikacijama ćemo nakon što sjednemo za stol s odmetnicima. I još im malo izađemo u susret...

Idi na 24sata

Komentari 63

  • Šponda 22.04.2021.

    Ista stvar, kao i Superliga. Novac .. od kada su uveli grupne faze sve je otislo naopako. E da i ukinuli Kup Kupova. Treba vratiti Ligu Prvaka bez grupne faze. Klubovi nositelji i drugi.Samo prvaci drzava.Zdrijeb.Dvije utakmice, na ispadanje i tako do kraja. Kao u tenisu. Ionako se klubovi zale na puno utakmica.

  • 22.04.2021.

    Naravno da je super liga postenija od ovog sranja. I povoljnija za naše klubove jer je otvarala vise mjesta za nase predstavnike u EL pa čak i ligi prvaka. Ovako smo izgubili predstavnika u EL a prvaku će nam biti puno teže plasirati se u ligu prvaka. Ali glavno da balkanske ovce idu podržavati razmažene navijače iz velikih zemalja.

  • 22.04.2021.

    Jedina razlika između superlige i lige prvaka biti će UEFIN logo

Komentiraj...
Vidi sve komentare