To je to što me zanima!

Od Auxerrea do Hereenveena, "modri" bolju priliku nisu imali

Dinamo od 1969. godine čeka to proljeće u Europi. "Modri" su imali mnogo prilika, od Auxerrea, Altetico Madrida, Marseillea, Parme, Dnipra, Fulhama, Heerenveena...
Vidi originalni članak

Kad se počne nabrajati povijest Dinamovih ispadanja u Europi čovjek se zapita, pa je li to moguće? Od 1969. godine čeka se to proljeće u Europi.

 "Modri" navijači na iglama su bili u sezoni 1994/1995. Dinamo je izvukao francuski Auxerre u prvom kolu Kupa pobjednika kupova. Nakon 3-1 pobjede u Maksimiru, "modri" su izgubili na gostovanju 3-0 i tu je počeo niz europskih neuspjeha. 

No prije tog niza, Dinamo je izbačen iz Europe zbog nereda navijača pa sezonu 1996/1997 nisu niti igrali u Europi.

U kvalifikacijama za Ligu prvaka 1997/1998 Dinamo je izvukao Partizan u prvom pretkolu. U prvoj utakmici 1-0 u Beogradu, a u drugoj - "modra" rapsodija. Pet komada i Partizan je osigurao utakmicu protiv Newcastlea za ulazak u Ligu prvaka. Na St. James Parku bilo je 1-0 za Newcastle, u Zagrebu su se igrali produžeci, a Ketsbaia je uništio sve snove Dinamovih navijača.

Dinamo ide u Kup Uefa i u osmini finala ispadaju od Atletico Madrida (1-1, 0-1). Opet nema proljeća u Europi.

Godinu dana kasnije, Dinamo ulazi u Ligu prvaka nakon što je preskočio Celtic. U skupini su bili s Ajaxom, Portom i Olympiacosom. U zadnjoj utakmici protiv Grka Dinamu je trebala pobjeda od tri gola razlike. Završilo je 1-1 i Dinamo ponovno ispada iz Europe.

 No Liga prvaka ponovno se igra u Zagrebu. U sezoni 1999/2000 Dinamo je u skupini sa Sturmom, Marseilleom i Manchester Unitedom. Dinamo se borio sa Sturmom za 3. mjesto i Kup Uefa, trebala im je pobjeda na gostovanju kod Marseillea, no završilo je 2-2. 

Slijede ispadanja od Parme, Maccabija, Fulhama, Dnipra... Nema sreće za Dinamove navijače.U sezoni 2004/2005 Dinamo ulazi u Kup Uefa u grupnu fazu. U skupini su još Beveren, Heerenveen, Stuttgart i Benfica. Dinamo je u predzadnjem kolu imao sve u svojim rukama. Na Maksimiru su trebali slaviti protiv Heerenveena, vodili su 2-0 do 80. minute, no dva gola su ih "pokopala".

 Sljedeće godine u prvom pretkolu Kupa Uefe "modre" izbacuje Auxerre, a iduće dvije godine ulaze u Kup Uefa, ali oba puta bez prolaza dalje.U sezoni 2008/2009 Dinamu je trebala pobjeda protiv Temišvara na praznom Maksimiru, a u isto vrijeme Ajax je u Amsterdamu morao slaviti protiv Anderlechta. No Nizozemci i Belgijci odigrali su "prijateljsku" utakmicu, Anderlecht je slavio 3-1, a u Maksimiru je Dinamo izgubio svaku volju za igrom nakon što su čuli rezultat u drugoj utakmici. Izgubili su od Temišvara 2-1.

U srijedu je opet povijesna utakmica. PAOK u Maksimiru, nastavak europskog prokletstva ili...

Idi na 24sata

Komentari 1

  • ne0 15.12.2010.

    I sta sad da kazem? NEMA PREDAJE! Ma kakve mi koristi.Srce mi je drhtalo tijekom utakmice,puf,pade gol iz jedine sanse i imao sam osjecas kao da je u meni -10 :( opet ! BBB Ljubuski

Komentiraj...
Vidi sve komentare