To je to što me zanima!

On je naš "Karate Kid": Ivić bi trebao jednu utakmicu i početi

Mlad je, ali brani konstantno u klubu, što je najvažnije. Brani i u Ligi prvaka gdje dobije osjećaj za velike utakmice, kaže Mirko Alilović o mladom Filipu Iviću (22)
Vidi originalni članak

Samo je Španjolac Gonzalo Perez de Vargas na SP-u uspješniji od našeg Filipa Ivića (22). Alilovićev "wingman" obranio je 34 od 83 udarca, nakon osmine finala je na sjajnih 41 posto uspješnih obrana.

Goran Stanzl/PIXSELL

Obranjeni sedmerac u završnici ogleda s Brazilom, vjerojatno i ključni trenutak utakmice, jedna je od najvažnijih obrana u karijeri dečka koji je rukometaš postao zbog - zlata u Portugalu.

- Kao 11-godišnjak sam trenirao karate, išlo mi je prilično dobro, ali gledajući naše rukometaše u lovu na svjetsko zlato u Portugalu, zaljubio sam se u ovaj sport i odlučio prijeći na rukomet - sjetio se Ivić, koji je odmah odlučio da mu je bolje braniti nego igrati.

- Na prvom treningu trener je pitao tko će na gol, ja sam se javio i na golu sam ostao do danas - ispričao je Filip.

Malo po malo, Karate Kid sa zagrebačkog asfalta postao je reprezentativac. Između ostalog, zahvaljujući karateu.

- Siguran sam da mi je bavljenje karateom pomoglo u rukometu, prije svega za bolje reflekse - kazao je Ivić.

U Kataru je dobio punu minutažu protiv Irana i BiH, pa tome dodao i sjajne minute u završnici okršaja s "cariocama". Iako, možda je zaslužio i malo više od toga...

- Mislim da bi mu izbornik Goluža do kraja turnira morao jednom dati priliku da počne od prve minute, siguran sam da ne bi razočarao. Da se mene pita, dao bih mu takvu priliku - kaže Mirko Bašić, vjerojatno najveći rukometni golman kojeg je Hrvatska dosad imala, ali i Ivićev "obožavatelj".

- Imao sam priliku odraditi pokazni trening s Filipom na KIF-u. Bio sam predavač, a on polaznik. Tad sam rekao da će biti trenerska sramota ako on ne postane vrhunski golman - rekao je Bašić.

U mladom golmanu PPD Zagreba vidi sve što je potrebno za velike stvari.

- Ima sve: visinu, građu, gipkost i brzinu reakcije. I, što je najvažnije, vidi se da razmišlja tijekom igre, da je stalno 'unutra'. Predviđam mu zaista blistavu karijeru - kazao je Bašić.

Golmani, kažu stručnjaci, sazrijevaju tek nakon 30. godine, Filip do tada ima dovoljno vremena ispraviti sve nedostatke.

- Loše strane? Mislim da griješi što udarce izvana brani s dvije ruke, tako gubi na visini. Mislim da u tom segmentu može najviše napredovati - rekao je Bašić, koji je puno više materijala imao govoreći o Ivićevim kvalitetama.

- Jako dobro brani zicere, ima tu brzinu reakcije, iako ima i nekih pogrešaka kod postavljanja. Trebao bi više pratiti ruku igrača, a ne tijelo. No mnogo golmana radi tu pogrešku. S krila je isto jako siguran, a na udarce izvana također odlično reagira, gleda blok i ‘čita’ pucača, dobro procjenjuje u koju stranu će mu pucati - nabraja Bašić.

Ima, dakle, predispozicije, talent, ali i - fanatizam. Riječ je o dečku koji nakon svake utakmice dođe kući, pogleda je u snimci, gleda i analizira svaki svoj potez, svaku obranu i propust, te nastoji postati bolji. I ide mu vrlo,vrlo dobro...

Goran Stanzl/PIXSELL
Idi na 24sata

Komentari 57

  • marko766 27.01.2015.

    Ma Slavkec je mrtva marioneta. Pa daj poslušajte njegove izjave čovjek je neškolovan, ne može sam složit jednu suvislu rečenicu. No nebitno. Ja više volim rukometne golmane tipa Ivića, znači lakši okretniji. Meni nekad Alilović izgleda ko da nema pojma kaj radi. Pretrom mi je nekak iako nam je puno toga donio. Al realno ako se gleda forma ne bi trebao bit ni zamjena Iviću

  • perxxx 27.01.2015.

    realno ivic je letac, i nece biti top golman....ali alilovic je rupa-ispodprosjecan golman i s njim nikad necemo uzeti zlato.za zlato trebas imat vrhunskog golmana.odkad je alilovic stao na gol mi zlata nismo vidjeli!!igraci se nasi u polju bacaju na glavu i u obrani i u napadu godinama a mirkan u klucnim utakmicama nikad nije bio prevaga....platikosa-alilovic

  • LavMis 27.01.2015.

    kara te ivic

Komentiraj...
Vidi sve komentare