Obavijesti

Sport

Komentari 57

On je naš "Karate Kid": Ivić bi trebao jednu utakmicu i početi

On je naš "Karate Kid": Ivić bi trebao jednu utakmicu i početi
7

Mlad je, ali brani konstantno u klubu, što je najvažnije. Brani i u Ligi prvaka gdje dobije osjećaj za velike utakmice, kaže Mirko Alilović o mladom Filipu Iviću (22)

VIDEO

Samo je Španjolac Gonzalo Perez de Vargas na SP-u uspješniji od našeg Filipa Ivića (22). Alilovićev "wingman" obranio je 34 od 83 udarca, nakon osmine finala je na sjajnih 41 posto uspješnih obrana.

Goran Stanzl/PIXSELL

Obranjeni sedmerac u završnici ogleda s Brazilom, vjerojatno i ključni trenutak utakmice, jedna je od najvažnijih obrana u karijeri dečka koji je rukometaš postao zbog - zlata u Portugalu.

- Kao 11-godišnjak sam trenirao karate, išlo mi je prilično dobro, ali gledajući naše rukometaše u lovu na svjetsko zlato u Portugalu, zaljubio sam se u ovaj sport i odlučio prijeći na rukomet - sjetio se Ivić, koji je odmah odlučio da mu je bolje braniti nego igrati.

- Na prvom treningu trener je pitao tko će na gol, ja sam se javio i na golu sam ostao do danas - ispričao je Filip.

Malo po malo, Karate Kid sa zagrebačkog asfalta postao je reprezentativac. Između ostalog, zahvaljujući karateu.

- Siguran sam da mi je bavljenje karateom pomoglo u rukometu, prije svega za bolje reflekse - kazao je Ivić.

U Kataru je dobio punu minutažu protiv Irana i BiH, pa tome dodao i sjajne minute u završnici okršaja s "cariocama". Iako, možda je zaslužio i malo više od toga...

- Mislim da bi mu izbornik Goluža do kraja turnira morao jednom dati priliku da počne od prve minute, siguran sam da ne bi razočarao. Da se mene pita, dao bih mu takvu priliku - kaže Mirko Bašić, vjerojatno najveći rukometni golman kojeg je Hrvatska dosad imala, ali i Ivićev "obožavatelj".

- Imao sam priliku odraditi pokazni trening s Filipom na KIF-u. Bio sam predavač, a on polaznik. Tad sam rekao da će biti trenerska sramota ako on ne postane vrhunski golman - rekao je Bašić.

U mladom golmanu PPD Zagreba vidi sve što je potrebno za velike stvari.

- Ima sve: visinu, građu, gipkost i brzinu reakcije. I, što je najvažnije, vidi se da razmišlja tijekom igre, da je stalno 'unutra'. Predviđam mu zaista blistavu karijeru - kazao je Bašić.

Golmani, kažu stručnjaci, sazrijevaju tek nakon 30. godine, Filip do tada ima dovoljno vremena ispraviti sve nedostatke.

- Loše strane? Mislim da griješi što udarce izvana brani s dvije ruke, tako gubi na visini. Mislim da u tom segmentu može najviše napredovati - rekao je Bašić, koji je puno više materijala imao govoreći o Ivićevim kvalitetama.

- Jako dobro brani zicere, ima tu brzinu reakcije, iako ima i nekih pogrešaka kod postavljanja. Trebao bi više pratiti ruku igrača, a ne tijelo. No mnogo golmana radi tu pogrešku. S krila je isto jako siguran, a na udarce izvana također odlično reagira, gleda blok i ‘čita’ pucača, dobro procjenjuje u koju stranu će mu pucati - nabraja Bašić.

Ima, dakle, predispozicije, talent, ali i - fanatizam. Riječ je o dečku koji nakon svake utakmice dođe kući, pogleda je u snimci, gleda i analizira svaki svoj potez, svaku obranu i propust, te nastoji postati bolji. I ide mu vrlo,vrlo dobro...

Goran Stanzl/PIXSELL
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...