To je to što me zanima!

Osam godina zabrane rada u nogometu Blatteru i Platiniju!

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Fifina Etička komisija utvrdila je da je Sepp Blatter Michelu Platiniju 2011. godine isplatio dva milijuna švicarskih franaka kao mito te ih je suspendirala na 8 godina
Vidi originalni članak

Michel Platini (60) i Sepp Blatter (79) izbačeni su iz nogometa na sljedećih osam godina! Odlučila je tako neovisna Etička komisija Fife nakon opsežne istrage. Odluka na snagu stupa odmah, a Komisija je ustanovila da je Blatterova isplata Platiniju u iznosu od dva milijuna franaka u veljači 2011. godine zapravo - mito.

- Fifina Etička komisija, na čelu s gospodinom Hansom Joachimom Eckertom, suspendirala je gospodina Josepha Seppa Blattera, predsjednika Fife na osam godina i gospodina Michela Platinija, potpredsjednika i člana IO-a Fife te predsjednika Uefe na osam godina iz svih aktivnosti povezanih s nogometom (administrativnih, sportskih ili bilo kojih drugih) na državnoj i međunarodnoj razini. Zabrane odmah stupaju na snagu - piše u službenom priopćenju Etičke komisije.

POGLEDAJTE VIDEO: Sepp Blatter o odluci Etičke komisije

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Komisija je tražila doživotnu zabranu djelovanja, kako u nogometu tako i u svim segmentima vezanim za ovaj sport, no obojica su dobila nešto blažu kaznu.

Ono što je Etička komisija okarakterizirala kao mito , Blatter i Platini predstavili su kao 'naknadu za savjetničke poslove u razdoblju između 1999. i 2002. godine'. No Komisija predvođena Hansom Joachimom Eckertom nije povjerovala u njihova opravdanja i nakon detaljne je istrage stigla zaslužena kazna.

- Gospodin Blatter, kao predsjednik Fife, odobrio je isplatu gospodinu Platiniju iako za to nije imao nikakve legalne osnove u pisanom obliku niti je Blatter na saslušanju uspio dokazati bilo kakvo legalno pokriće u toj isplati - objavila je Etička komisija.

Blatter je uz to dobio kaznu u iznosu 45.000 eura, a Platini 73.000 eura te su obojica prekršila paragraf 20 Fifinog etičkog kodeksa - ponuda i primanje darova te drugih povlastica.

Njemački sudac je zadnjih nekoliko tjedana vodio saslušanja. Michel Platini je saslušanje u Zürichu u petak bojkotirao s opravdanjem da je 'jedan od glasnogovornika medijima već rekao presudu ignorirajući pretpostavku nevinosti' te dodao da stoga nema razloga da bude tamo. Njegovi odvjetnici su prisustvovali saslušanju, a čini se da Platini već priprema svu potrebnu dokumentaciju za žalbu Sportskom arbitražnom sudu.

Zabrana je to koja za Blattera znači kraj karijere nogometnog službenika, a vrlo vjerojatno i za Platinija iako obojica imaju pravo na žalbu. Blatter je i prije ove kazne najavio da se u veljači 2016. neće ponovno kandidirati za fotelju predsjednika Fife u kojoj sjedi od 1998. godine. Njegov nasljednik u veljači je trebao postati upravo Platini, no na ovaj način i Francuz ispada iz igre. Možda i zauvijek.

Idi na 24sata

Komentari 131

  • tomicalomica 22.12.2015.

    To ti je ono kad nas Suker kaze za njega da nije kriv hehehe... Platini svako d ••• dodje na svoje mjesto! Sada moze fino peci kobasice I pon frit , adio mon ami

  • svejedobro 21.12.2015.

    Preblaga kazna, ali i to je nešto...

  • JerkoMatković 21.12.2015.

    ajmo još mamica brenda vrbanovica i ekipu pa da vratimo stari sjaj hrvatskog nogometa

Komentiraj...
Vidi sve komentare