To je to što me zanima!

Otvaranje za polizati prste! Jug pobjednik velike drame u Gružu

Tri dana kasnije jugaši su se već dali u sanaciju svog bastiona i pokrpali ga uvodnom pobjedom u finalnoj seriji za prvaka Hrvatske. Seriji koja je otvorena pravom dramom, štoviše, dramom za polizati prste, a odlučenoj tek nakon izvođenja peteraca u korist jugaša
Vidi originalni članak

Neće moći ove noći! Kaže uvijek malo i provokativna rima, ali i Jug Mladosti koja je u srijedu ostavila bolna i vidljiva oštećenja na gruškoj utvrdi pomevši Dubrovčane u finalu Regionalne lige. Međutim, tri dana kasnije jugaši su se već dali u sanaciju svog bastiona i pokrpali ga uvodnom pobjedom u finalnoj seriji za prvaka Hrvatske. Ako se ovako nastavi, nećemo ga znati prije zadnjeg udarca zadnje utakmice jer već je prva donijela pravu dramu, štoviše, dramu za polizati prste, a odlučenu tek nakon izvođenja peteraca u korist Juga (18-16; 13-13).

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatski vaterpolisti na treningu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Drugi dan, drugo natjecanje i drugi Jug, ukratko, iako je sve mogao završiti i s manje utrošenih živaca jer vodio je pet golova razlike, a Mladost pritom ostala bez najboljeg igrača Miloša Ćuka u prvom dijelu. Obrambeno agresivniji, pokretljiviji, neprobojniji na čelu s puno rasploženijim Popadićem nego u srijedu, a napadački, unatoč opet nevidljivima Merkulovu i Obradoviću, ubojitiji, raznovrsniji i efikasniji. Primarno se to ogledalo u prvoj četvrtini (5-2) u kojoj je funkcionirao svaki dio Jugove momčadi, pa su zabijali centri (Lozina, Lončar, oba puta im na identičan način asistirao Papanastasiou), desna strana (Garcia) i branič/lijeva strana (Benić).

JUG AO - MLADOST 11-15 Mladost osvojila Dubrovnik i Regionalnu ligu! Četvrtinom iz udžbenika potopila je jugaše

Uloge su se danas, kad se brojka navijača, ne neočekivano, na tribinama prepolovila (400, među njima opet i Bojan Bogdanović), bitno izmijenile, pa je Benić, primjerice, bio u onoj koju je u finalu RVL-a imao Miloš Ćuk, MVP te utakmice s pet golova. Reprezentativni branič i sve više i češće napadač pogađao je lakoćom, priključio mu se prvim golom i najbolji jugaš u srijedu Fatović i Jug je u nepunih deset minuta vodio 7-2. Kafkijanska preobrazba "Gospara"!

Kod Mladosti, pak, malo koji pojedinac u raspoloženom izdanju, tek u punom smislu Harkov koji je trpao s desne strane, dok su sa suprotne ispomoć davali Bukić i Lazić. Međutim, u 14. minuti gosti su doživjeli ozbiljan udarac. Fatović je isplivao kontru, Ćuk napravio prekršaj za peterac i, daleko važnije, svoj treći i isključujući prekršaj. 

LUKA BUKIĆ 'Nije istina da sam zbog oca prestao igrati za reprezentaciju, htio sam se ostaviti vaterpola'

Zagrepčani čak i nisu momentalno potonuli u stanje šoka, štoviše, koju minutu kasnije imali su napad kod 6-8, ali umjesto potencijalnog smanjenja rezultata na jedan gol razlike izgubili su loptu, a Lončar iz kontre te Fatović vratili jugaše na +4.

Amerikanac Bowen demonstrirao je svu silinu svog šuta, s kojom se samo rijetki uopće u svijetu vaterpola mogu mjeriti, i održavao napetost zbilja sjajne utakmice, poslastice. Štoviše, Bukić ju je dodatno povećao realiziravši peterac za 10-11 pa izazvao nevjericu na svojoj klupi kada je u kontri pogodio - prečku. 

GLEDAO FINALE Bogdanović je postao član Juga

Veliki je to bio Bukićev kiks, dok se Grk Papanastasiou u pravi trenutak za domaćine uključio u utakmicu. S njegova dva majstorska gola Jug je držao goste na distanci i u završne dvije minute uplovio s +2. Harkov je potom minutu i pol do kraja jednostavno morao zabiti, i jest pogodivši u bliži kut u napadu s igračem manje. Mladost se obranila i u zadnjoj minuti opet na scenu stupa čovjek-projektil. Bowen je ispalio još jedan, za 13-13! Odnosno za odluku o pobjedniku na peterce.

Kobešćak je odmah stavio najiskusnijeg, Obradovića, da smiri i ohladi glave, dok je Bukićev udarac u prvoj seriji pročitao "raskriljeni" Popadić. Isto nije Marcelić uspio Papanastasiouu, Fatoviću i Beniću, pa je zamjenom golmana Bajić pokušao izvaditi zadnji as iz rukava, ali mladi Jurlina nije imao šanse pokraj najstarijeg jugaša Garcije koji "rutinski" od prečke završava priču. 

Jug je poveo i obranio svoj bazen, a Mladost u srijedu brani svoj na Savi. Jedva čekamo.

Prvenstvo Hrvatske, finale, prva utakmica:

Jug AO - Mladost 18-16 (5-2, 4-4, 3-4, 1-3; 5-3) 

Gruž, gledatelja: 400

Suci: Štampalija/Copić

Jug AO: Popadić (10 obrana), Jarak; Macan, Fatović 2, Lončar 2, Kržić, Garcia 1, Lozina 1, Merkulov, Papanastasiou 2, Žuvela, Benić 5, Obradović, Tomasović

Mladost: Marcelić (9 obrana), Jurlina; Radu, Miloš, Biljaka, Ćuk, Bajić, Bukić 3, Lazić 2, Bowen 3, Dašić 1, Kunac, Harkov 3, Vrlić 1

Igrač više: Jug AO 7/12, Mladost 7/15

Peterci: Jug AO 1/1, Mladost 1/1

Raspored finalne serije:

  • 1. utakmica: 18. srpnja, Dubrovnik, Jug - Mladost (18-16)
  • 2. utakmica: 22. srpnja, Zagreb (18:45)
  • 3. utakmica 25. srpnja, Dubrovnik (20:15)
  • 4. utakmica*: 29. srpnja, Zagreb (20:15)
  • 5. utakmica*: 2. kolovoza, Dubrovnik (20:15)
    *po potrebi

Zanimljivosti u brojkama:

  • 29. izdanje Prvenstva Hrvatske 
  • 16. put za naslov igraju Jug i Mladost 
  • 4. put u nizu
  • 15 puta Jug je bio prvak Hrvatske
  • 64 trofeja osvojio je Jug u povijesti
  • 10 puta Mladost je bila prvak Hrvatske
  • 48 trofeja je osvojila Mladost u povijesti 
  • 12 godina prošlo je od zadnjeg naslova Mladosti
  • 2 kluba još su bila najbolja u državi, POŠK jednom i Primorje dvaput
Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare