To je to što me zanima!

Ovako je Dinamo izgledao u prvoj utakmici 1911. godine: Ide se u retro, pet najvećih dresova

U svojih početnih sedam i pol godina Građanski je koristio različite boje dresova. Iako je plava boja dulje od 100 godina simbol zagrebačkog kluba, prva je službena boja bila žuto-crvena! Cijena dresa je 399 kuna
Vidi originalni članak

U sljedećih godinu i pol klub će predstaviti pet retro kolekcija koje su izabrane kombinirajući nekoliko kriterija, poput povijesnog značenja, sportskih rezultata, važnih događaja i atraktivnosti dizajna. Kampanja “Dinamo Classics” kreće u ponedjeljak, 26. travnja, na 110. rođendan kluba uz dres iz 1911. godine.

Mijenjao je Dinamo kroz povijest dresove, svaka dekada nosila je nešto svoje. U tih 110 godina, od osnutka, Dinamo će odabrati pet retro dresova koji su obilježili klupsko razdoblje. Retro kolekcija bit će predstavljena u periodu proljeće, ljeto i zima 2021. godine te proljeće i ljeto 2022. godine. Svaki će dres iz kolekcije biti identična replika najvažnijih i najljepših dresova iz bogate Dinamove povijesti.

Redoslijed dresova u nastavku serije te nakon pet navedenih klupskih serija određivali bi navijači glasovanjem između nekoliko ponuđenih kombinacija. Retro seriju Dinamo simbolički otvara na 110. obljetnicu kluba s dizajnom koji se veže uz same početke i prvi izlazak na teren još u “drevno” doba, kad je purgerski klub oduševljavao nogometne kibice pod nazivom Građanski. Cijena dresa “Dinamo retro 1911” bit će 399 kuna.

Dinamovi prvotimci na jedan su dan osjetili dašak tog doba i samih početaka kluba. Kapetan Arijan Ademi, napadač Bruno Petković i stoper Joško Gvardiol nakratko su otputovali u 1911. godinu te zasjali u prvom dresu kluba.

Na prvom okupljanju, kod prvog izlaska na teren na premijernoj trening utakmici 14. svibnja 1911. na Tuškancu, purgeri su istrčali u prugastim žuto-crvenim dresovima. U dnevnim je novinama, između ostalog, pisalo: “Igrači su imali ukusne prugaste dresove crveno-žute boje”.

U premijernom klupskom grbu, koji je egzistirao tek u početnih pola godine, na "obodu“ je bila rozeta s 12 naizmjeničnih polja u tamnijim nijansama žute i crvene. Upravo je takve, tamnije tonove momčad koristila i na samim dresovima.

Plavi dresovi osvanuli su 1919. i od toga je trenutka to postala i službena boja koja je osnovni dio identiteta purgerskog kluba već cijelo stoljeće.

Cijena dresa ''Dinamo retro 1911'' iznosi 399 kuna. Izrađen je od stopostotnog pamuka te je upakiran u retro poklon kutiju.

Dres je proizveden u Europi, u suradnji s tvrtkom COPA FOOTBALL, renomiranim nizozemskim proizvođačem retro odjeće koji je specijaliziran za suradnju s nogometnim klubovima.

Retro dres bit će od ponedjeljka dostupan u prvim ograničenim količinama i to ekskluzivno u fan shopu Dinamo te u web shopu.

Iako u originalnoj izvedbi dresa nije stajao prvi klupski grb, u paketu uz dres se nalazi prvi klupski grb koji se prema željama kupaca može i aplicirati na dres.

Retro dres iz 1911. godine je prvi u nizu buduće kolekcije koju će klub predstaviti i ponuditi navijačima i kupcima u narednom periodu.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • jure64 26.04.2021.

    Meni je najljepši onaj iz sezone 1843/44. Pravi originalni modri dres. Neki kažu da je kopija onoga iz sezone 1318/19 ali se ja ne slažem.

  • roko2022 26.04.2021.

    Hajmo malo lazi, mazi....

  • Exterminator 26.04.2021.

    U to vrijeme Hajduk niti nije imao dresove nego su igrali u potkošuljama i hlačama ... kako su potkošulje bijele tako i njima nick "bili "

Komentiraj...
Vidi sve komentare