Obavijesti

Sport

Komentari 24

Ovako je Dinamo izgledao u prvoj utakmici 1911. godine: Ide se u retro, pet najvećih dresova

Ovako je Dinamo izgledao u prvoj utakmici 1911. godine: Ide se u retro, pet najvećih dresova

U svojih početnih sedam i pol godina Građanski je koristio različite boje dresova. Iako je plava boja dulje od 100 godina simbol zagrebačkog kluba, prva je službena boja bila žuto-crvena! Cijena dresa je 399 kuna

VIDEO

U sljedećih godinu i pol klub će predstaviti pet retro kolekcija koje su izabrane kombinirajući nekoliko kriterija, poput povijesnog značenja, sportskih rezultata, važnih događaja i atraktivnosti dizajna. Kampanja “Dinamo Classics” kreće u ponedjeljak, 26. travnja, na 110. rođendan kluba uz dres iz 1911. godine.

Mijenjao je Dinamo kroz povijest dresove, svaka dekada nosila je nešto svoje. U tih 110 godina, od osnutka, Dinamo će odabrati pet retro dresova koji su obilježili klupsko razdoblje. Retro kolekcija bit će predstavljena u periodu proljeće, ljeto i zima 2021. godine te proljeće i ljeto 2022. godine. Svaki će dres iz kolekcije biti identična replika najvažnijih i najljepših dresova iz bogate Dinamove povijesti.

Redoslijed dresova u nastavku serije te nakon pet navedenih klupskih serija određivali bi navijači glasovanjem između nekoliko ponuđenih kombinacija. Retro seriju Dinamo simbolički otvara na 110. obljetnicu kluba s dizajnom koji se veže uz same početke i prvi izlazak na teren još u “drevno” doba, kad je purgerski klub oduševljavao nogometne kibice pod nazivom Građanski. Cijena dresa “Dinamo retro 1911” bit će 399 kuna.

Dinamovi prvotimci na jedan su dan osjetili dašak tog doba i samih početaka kluba. Kapetan Arijan Ademi, napadač Bruno Petković i stoper Joško Gvardiol nakratko su otputovali u 1911. godinu te zasjali u prvom dresu kluba.

Na prvom okupljanju, kod prvog izlaska na teren na premijernoj trening utakmici 14. svibnja 1911. na Tuškancu, purgeri su istrčali u prugastim žuto-crvenim dresovima. U dnevnim je novinama, između ostalog, pisalo: “Igrači su imali ukusne prugaste dresove crveno-žute boje”.

U premijernom klupskom grbu, koji je egzistirao tek u početnih pola godine, na "obodu“ je bila rozeta s 12 naizmjeničnih polja u tamnijim nijansama žute i crvene. Upravo je takve, tamnije tonove momčad koristila i na samim dresovima.

Plavi dresovi osvanuli su 1919. i od toga je trenutka to postala i službena boja koja je osnovni dio identiteta purgerskog kluba već cijelo stoljeće.

Cijena dresa ''Dinamo retro 1911'' iznosi 399 kuna. Izrađen je od stopostotnog pamuka te je upakiran u retro poklon kutiju.

Dres je proizveden u Europi, u suradnji s tvrtkom COPA FOOTBALL, renomiranim nizozemskim proizvođačem retro odjeće koji je specijaliziran za suradnju s nogometnim klubovima.

Retro dres bit će od ponedjeljka dostupan u prvim ograničenim količinama i to ekskluzivno u fan shopu Dinamo te u web shopu.

Iako u originalnoj izvedbi dresa nije stajao prvi klupski grb, u paketu uz dres se nalazi prvi klupski grb koji se prema željama kupaca može i aplicirati na dres.

Retro dres iz 1911. godine je prvi u nizu buduće kolekcije koju će klub predstaviti i ponuditi navijačima i kupcima u narednom periodu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica