To je to što me zanima!

'Pelea sam naučio Skalinadu, to nam je postala himna. A zbog naše je rakije umalo poludio!'

Vito Dimitrijević iz Surdulica i ja počeli smo pjevušiti Skalinadu, ubrzo nam se priključio i Pele. Rukama je počeo lupati po staklu u ritmu, a onda i cijela momčad, govorio je Jadranko Topić
Vidi originalni članak

Uz Marka Liverića, s pokojnim je Peléom sredinom 1970-ih igrao još jedan hrvatski nogometaš, Jadranko Topić. Kao i Ivica Buljan, kasnije i Niko Kranjčar, nosili su dres New York Cosmosa.

- Pele je zaludio mase, na svakoj utakmici bilo je 45.000 navijača. Cosmos, a i ja s njim, bio je začetnik nogometnog buma u SAD-u koji traje i danas - govorio je Jadranko Topić u intervjuu za Večernji list 2016.

POGLEDAJTE VIDEO: Preminuo je Pele

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kaže, bio je dobričina i uvijek se volio šaliti, pa i na svoj račun. Pjevušio je i svirao gitaru.

- Jednom smo stajali u mraku u tunelu. A on je, aludirajući na boju svoje kože, ispailo: "Pa gdje je Pele? Ne vidim ga u mraku!" - rekao je Topić, koji se prisjetio kako je Brazilca naučio pjevati Olivera.

- U klubu je igrao i Vito Dimitrijević iz Surdulice, bivši igrač niškog Radničkog. Imao je glas da je to bila divota. Ja bih mu držao melodiju, a on bi pjevao kao slavuj. I tako smo jednom u klupskom autobusu nas dvojica počeli pjevušiti "Skalinadu" - ispričao je Topić i nastavio:

- Ubrzo nam se priključio i Pele, rukama je počeo lupati po staklu u ritmu našeg pjevušenja. A ubrzo je i cijela momčad počela pjevušiti u ritmu. Od tog trenutka "Skalinada" je postala himna Cosmosa. Pjevala se u svlačionici, autobusu, ali i puštala s razglasa na stadionu. Pele ju je na kraju znao napamet, pjevušio je "Tu se penje, tu se pada, to je sudba, to je nada, skalinada".

Nije Pele pio i pušio, osvjedočili su i Liverić i Topić, pa mu ni domaća rakija nije najbolje sjela.

- Jednom sam mu, varajući ga da je koktel, ulio ove naše rakije, a on je skoro poludio! Njemu druženje s narodom nije bilo problem. Nije bio umišljen kao neke današnje zvijezde, nego je ostajao skroman i jednostavan. A to, vjerujte, nije bilo lako jer je bio popularan kao da je mesija ili, u najmanju ruku, papa - rekao je Topić za Dnevno.

Igrao je Topić i na Peleovu oproštaju od Cosmosa 1. listopada 1977. na stadionu Giantsa u New Yorku, a na poklon je, kao i svi koji su igrali na toj utakmici protiv Santosa, dobio smaragdni prsten s ugraviranim datumom i Peleovim potpisom.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • PetarRadonjic 30.12.2022.

    3 x put svijetski prvak bit niko osim njega nece bit naj veci svih vremena je pokojni PELE

  • Lochatelli 30.12.2022.

    Da se razumijemo povodom ankete, Ronaldinho da nije bio takav kakav je bio i da je duze ostao u europskom nogometu prije svega, bio bi najveci ikada, svaka cast svakome na uspjehu ovom ili onom, ali Ronaldinho je presao igricu 🙂

  • NajjaciKomentar 30.12.2022.

    Pelea je naucio skalinadu, i tad su se zadnji put culi i vidjeli....

Komentiraj...
Vidi sve komentare