Obavijesti

Sport

Komentari 7

Hrvat kojem se veliki Pelé divio

Hrvat kojem se veliki Pelé divio
5

Liverić je igrao od 1974. do 1987. za Cosmos i zabio 38 golova. Pele mu je svirao gitaru, a Ameri su ga obožavali. Družio se s Nicholsonom, Jaggerom, Stalloneom

VIDEO

Da je Brazilac, Mirko bi bio zvijezda. Od njega sam puno naučio o nogometu, rekao je jednom prilikom Pelé, koji je preminuo u četvrtak u bolnici u Sao Paulu nakon teške bolesti u 83. godini.

- Ha, divio se mojim golovima s 30 metara jer je u ono vrijeme to bilo čudo - kazao nam je 2013. Mirko Liverić, Hrvat koji je u SAD-u igrao s Peleom, Di Stefanom, Cruyffom...

- U Ameriku sam došao sedamdesetih godina s turističkom vizom. Nisam odslužio vojni rok. Ni dan-danas mi nije jasno kako sam uspio. Bilo mi je teško, posluživao sam u trgovini, prao suđe, radio na utovaru. Ma grozno - prisjetio se Mirko, kojega su zvali Mark.

POGLEDAJTE VIDEO: Preminuo Pelé

Pokretanje videa...

pele 01:00

Počeo je igrati za Dalmatino, a brzo ga je primijetio Cosmos i doveo 1975.

- Pričalo se da će nam doći George Best ili Pele. Pelea sam očekivao kao Boga. Za razliku od današnjih Brazilaca, Pele nije izlazio, pio. Uvijek je nosio gitaru i na zadnjem sjedištu autobusa nam pjevao. Rekao mi je: ‘Mirko, vidjet ćeš da će Brazilci zavladati nogometom’ - govorio je Mirko, koji je odmah postao zvijezda.

- U New Yorku su me proglasili desetim najboljim nogometašem. Mladen Grdović je u šali rekao da ga na turnejama u Americi svi pitaju za mene. Cosmos je igrački i financijski bio jači od reprezentacije Brazila. Oni su dobivali 30.000 dolara po utakmici, a Cosmos 50.000.

Mirko je 1977. umalo završio u Hajduku. Nije, zbog majke Milenke. U suzama ga je zapitala: “Sinko moj, a kako ću ja ovdje u tuđem svijetu bez tebe? Pa zar zaista moraš ići?” Mirko je spustio kovčege i odgovorio: “Dobro, mama, neću ići, neću te ostaviti samu”. 

Stizale su ponude iz Francuske, Njemačke, no zaustavila ga je ozljeda lijevoga koljena. Imao je sedam operacija. Pelea je vidio 2008.

- Sreli smo se u restoranu. Dočekao me zagrljajem i poljupcem. Ma, Pele je čudo. Susretao se s papom i predsjednicima. Trebali ste vidjeti kad smo u Brazilu igrali protiv Santosa 1980. Poslije večere nam je pokazao privatni muzej, uspomene, darove... Kakav muzej. Sagrađen od kamena - govorio je Liverić pokušavši usporediti Pelea i Messija.

- Pele je, kao i Messi, bez problema driblao tri-četiri igrača. No škarice koje je Pele radio mislim da nijedan igrač ne može, ni Messi!

Pred početak Domovinskog rata vratio se u rodni Zaton kraj Zadra sa suprugom Dubravkom, kćeri Nikolinom i sinom Josipom.

- Živim mirno, bacim s prijateljima na karte ili boće, više sam s obitelji - kazao je jednom prilikom Mirko Liverić.

U Studiju 54 sa Stalloneom, dolazio je i Robert Redford

- Upoznao sam Roberta Redforda, Jacka Nicholsona, Micka Jaggera, Brucea Springsteena... Sylvester Stallone je ostavio najbolji dojam, s njim sam se često znao naći u diskoteci Studio 54, tad najpopularnijoj na svijetu. Upoznali smo se 1980. na večeri nakon što smo osvojili prvenstvo. Stallone je došao s nama proslaviti naslov. Upravo je u to vrijeme snimao film ‘Bijeg u pobjedu’, u kojem je glumio moj prijatelj Pele.

Iz HNS-a me nisu zvali, nisam bio dobar s Vlatkom...

Iz HNS-a ga nitko nije nazvao. Nisu se sjetili ni pozvati ga u Maksimir 17. listopada 1990. na prvu utakmicu Hrvatske, protiv SAD-a.

- Ne, ne zovu me... Možda jer nisam bio dobar prijatelj s Vlatkom Markovićem, ha, ha... Nažalost, nisam bio na toj utakmici - završio je Mirko, nogometaš koji je svojom tehnikom i brzinom zadivio Ameriku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja