To je to što me zanima!

Prva HNL 95/96.: Hajduk donio naslov Croatiji u zadnjem kolu

Varteks je pobjedom nad Hajdukom u zadnjem kolu HNL-a 1995./1996. mogao osvojiti naslov, ali "bili" to nisu dopustili. Pobijedili su, a naslov je otišao u Maksimir
Vidi originalni članak

Hrvatska nogometna liga ulazi u svoju 25. sezonu. Tom prigodom na portalu 24sata pozabavit ćemo se povijesnim pregledom dosadašnje 24 sezone i izdvojiti najbolje priče u serijalu tekstova "25. sezona HNL-a" . Peta sezona Prve HNL 1995./1996. bila je specifična po kaosu u sustavu natjecanja te Croatijinu povratku na vrh nakon tri godine .

Čak 364 utakmice odigrala su 22 hrvatska prvoligaša u sezoni 1995./1996. Naime, zbog smanjenja prve lige sa 16 na 12 klubova javio se problem neprotočnosti prvaka drugih liga prema prvoj. Nakon nekoliko zasjedanja i promjena planova, Udruženje prvoligaša odlučilo je uvesti - dvije prve lige , "A" i "B".

Ligu "A" činilo je 12 prvoplasiranih klubova iz prethodne sezone, a Ligu "B" četiri kluba koja su ispala iz društva najboljih te prve dvije momčadi iz skupina Druge lige Zapad, Sjever i Jug 1994./1995. Nakon dvokružnog prvog dijela natjecanja, pet klubova iz Prve "A" lige i prvak "B" lige (Hrvatski dragovoljac) igrali su Ligu za prvaka uz unaprijed dodijeljene bodove (prvoplasirani pet, petoplasirani iz "A" i prvoplasirani "B" jedan bod), a po osam klubova igralo je Ligu za "A" i Ligu za "B" ( de facto Ligu za ostanak).

Ni sve te sustavne zavrzlame nisu spriječile Croatiju da pod vodstvom Cice Kranjčara izbori drugi naslov prvaka. "Modri" su bili najbolji nakon prvog dijela sezone s pet bodova ispred Hajduka, a na kraju prvenstva imali su jednak broj bodova kao Splićani, pa je o prvaku presudio međusobni omjer u korist kluba iz Maksimira.

A mogao je pobijediti i treći klub, Varteks, koji je do zadnjeg kola bio u igri za naslov. U posljednjem kolu Varaždinci su išli u goste Hajduku i pobjedom su mogli slaviti. No "bili" su pobijedili golom Marija Meštrovića iz 79. minute, a Croatia je pobijedila Zagreb u gostima 3-1, pa su Zagrepčani bili prvaci.

Igor Cvitanović prvi je put bio najbolji strijelac Prve HNL s 19 golova, a "modrima" je donio i "Rabuzinovo sunce" zabivši dva od tri gola u finalu protiv Varteksa. Zagrepčani su sa sjevera zemlje iz prve utakmice donijeli prednost od 2-0 (Cvitanović, Viduka), a Cvita je potvrdio krunu golom iz penala u uzvratu.

Ideja o dvije prve lige zaživjela je još jednu sezonu, i to u još opširnijem obliku (dvaput po 16 klubova ) pa iz društva najboljih u sezoni 1995./1996. nije ispao nijedan klub.

HNL 1995./1996.

  • prvak: Croatia
  • osvajač Kupa: Croatia
  • osvajač Superkupa: nije igrano
  • najbolji strijelac: Igor Cvitanović (Croatia) - 19 golova
  • ušli: Uskok Klis, Dubrovnik , Slavonija , Mladost 127 , Hrvatski dragovoljac , Orijent
  • ispali: nitko
Idi na 24sata

Komentari 27

  • duje912 22.06.2015.

    gledam tu tekmu i navijače...tad je HDZ bio na vlasti i obećavao malu švicarsku, živjelo se na veresiju i na jamce, zaduživalo se, a to se prikrivalo domoljubljem jer je rat još trajao i sportom koji ajde-de ipak je bio bolji neg danas....kamo sreće da je tad itko otkrio pravo lice HDZa...

  • sabo 21.06.2015.

    Uskok Klis i Slavonija Požega nisu nikada ušli u Prvu HNLi nigdje ih nema da su bili članovi Prve HNL

  • ml 21.06.2015.

    hnl je nista doli obicna glupost kojoj je jedini produkt stvaranje podjela između rijeke, zagreba i splita a navijaci tih klubova su ugl. propalice koje se sastaju na organiziranim tucama. kamo srece da hnl propadne.

Komentiraj...
Vidi sve komentare