Obavijesti

Sport

Komentari 27

Prva HNL 95/96.: Hajduk donio naslov Croatiji u zadnjem kolu

Prva HNL 95/96.: Hajduk donio naslov Croatiji u zadnjem kolu
4

Varteks je pobjedom nad Hajdukom u zadnjem kolu HNL-a 1995./1996. mogao osvojiti naslov, ali "bili" to nisu dopustili. Pobijedili su, a naslov je otišao u Maksimir

VIDEO

Hrvatska nogometna liga ulazi u svoju 25. sezonu. Tom prigodom na portalu 24sata pozabavit ćemo se povijesnim pregledom dosadašnje 24 sezone i izdvojiti najbolje priče u serijalu tekstova "25. sezona HNL-a" . Peta sezona Prve HNL 1995./1996. bila je specifična po kaosu u sustavu natjecanja te Croatijinu povratku na vrh nakon tri godine .

Čak 364 utakmice odigrala su 22 hrvatska prvoligaša u sezoni 1995./1996. Naime, zbog smanjenja prve lige sa 16 na 12 klubova javio se problem neprotočnosti prvaka drugih liga prema prvoj. Nakon nekoliko zasjedanja i promjena planova, Udruženje prvoligaša odlučilo je uvesti - dvije prve lige , "A" i "B".

Ligu "A" činilo je 12 prvoplasiranih klubova iz prethodne sezone, a Ligu "B" četiri kluba koja su ispala iz društva najboljih te prve dvije momčadi iz skupina Druge lige Zapad, Sjever i Jug 1994./1995. Nakon dvokružnog prvog dijela natjecanja, pet klubova iz Prve "A" lige i prvak "B" lige (Hrvatski dragovoljac) igrali su Ligu za prvaka uz unaprijed dodijeljene bodove (prvoplasirani pet, petoplasirani iz "A" i prvoplasirani "B" jedan bod), a po osam klubova igralo je Ligu za "A" i Ligu za "B" ( de facto Ligu za ostanak).

Ni sve te sustavne zavrzlame nisu spriječile Croatiju da pod vodstvom Cice Kranjčara izbori drugi naslov prvaka. "Modri" su bili najbolji nakon prvog dijela sezone s pet bodova ispred Hajduka, a na kraju prvenstva imali su jednak broj bodova kao Splićani, pa je o prvaku presudio međusobni omjer u korist kluba iz Maksimira.

A mogao je pobijediti i treći klub, Varteks, koji je do zadnjeg kola bio u igri za naslov. U posljednjem kolu Varaždinci su išli u goste Hajduku i pobjedom su mogli slaviti. No "bili" su pobijedili golom Marija Meštrovića iz 79. minute, a Croatia je pobijedila Zagreb u gostima 3-1, pa su Zagrepčani bili prvaci.

VIDEO
VIDEO

Igor Cvitanović prvi je put bio najbolji strijelac Prve HNL s 19 golova, a "modrima" je donio i "Rabuzinovo sunce" zabivši dva od tri gola u finalu protiv Varteksa. Zagrepčani su sa sjevera zemlje iz prve utakmice donijeli prednost od 2-0 (Cvitanović, Viduka), a Cvita je potvrdio krunu golom iz penala u uzvratu.

VIDEO

Ideja o dvije prve lige zaživjela je još jednu sezonu, i to u još opširnijem obliku (dvaput po 16 klubova ) pa iz društva najboljih u sezoni 1995./1996. nije ispao nijedan klub.

HNL 1995./1996.

  • prvak: Croatia
  • osvajač Kupa: Croatia
  • osvajač Superkupa: nije igrano
  • najbolji strijelac: Igor Cvitanović (Croatia) - 19 golova
  • ušli: Uskok Klis, Dubrovnik , Slavonija , Mladost 127 , Hrvatski dragovoljac , Orijent
  • ispali: nitko
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige
ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Evo što treba Rijeci i Dinamu u derbiju da bi osvojili naslov
ŠTO VI MISLITE?

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Evo što treba Rijeci i Dinamu u derbiju da bi osvojili naslov

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici za točno tjedan dana. Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju