To je to što me zanima!

Pleši, p**ko: Kako je Petrović ostavio Millera na 'pola koša'

Dvoboji protiv Millera bili su klasik. U napadu su obojica bili odlični 'bez dlake na jeziku', Miller na engleskom, a Dražen na 'nekom čudnom jeziku koji nije engleski'
Vidi originalni članak

Legenda Dražena Petrovića na ovim je prostorima neizbrisiva, no uvijek ju je zanimljivo čuti ispričanu 'stranim jezikom'. ' DRAZEN: The Remarkable Life & Legacy of the Mozart of Basketball ', ili u prijevodu ' Dražen: Znameniti život i ostavština košarkaškog Mozzarta ', naslov je knjige koju je o hrvatskom velikanu svjetske košarke u 488 stranica napisao Australac Todd Spehr . Knjiga nam otkriva i nekoliko sjajnih detalja ne toliko poznatih široj javnosti.

Prije više od 23 godine, točnije krajem veljače 1992. godine, Petrovićevi New Jersey Netsi igrali su protiv Indiane Pacersa Reggieja Millera, a utakmica je imala veliku važnost zbog borbe za doigravanje. Jutro uoči utakmice Tom Newell , glavni pomoćnik Billa Fitcha i specijalist za obranu, posebno se posvetio Draženu Petroviću kojeg je pokušao dodatno 'osposobiti' za zaustavljanje Millera, glavnog šutera Pacersa. Otkako je Dražen stigao u Netse njegovi dvoboji s Millerom odmah su postali klasik. U napadu su obojica bili odlični igrači 'bez dlake na jeziku', Miller na engleskom, a Dražen, na 'nekom čudnom jeziku koji nije engleski'. Miller je često javno znao reći da je Dražen najbolji šuter kojega je ikada vidio u svom životu, i to je puno veći kompliment, nego što ga velika većina ljudi smatra, no isto tako mrzio je Dražena zbog takozvanog 'trash-talka'.

- Možda je to zato što sam bio nevjerojatno ljubomoran na način na koji je šutirao . Imao ja najbrži izbačaj u košarci . Zavidio sam toj njegovoj mogućnosti - rekao je Miller koji je često imao potpunu slobodu u napadu i njegova bi se momčad često na parketu postavljala samo da mu ne smeta.

Rick Carlisle bio je drugi Fitchev pomoćnik i uoči spomenute utakmice protiv Indiane u paru s Newellom primio se posla da pokaže Petroviću kako potpuno zaustaviti Millera. Dražen niti u jednom trenutku nije smio izgubiti Reggieja i morao je stalno trčati za njim.

- Kada Reggie krene kroz reket, moraš plesati s njim . Bitan je rad nogu - rekao je Newell Draženu i pokazivao mu plesne pokrete na parketu kojima bi u svakom trenutku mogao krenuti za Millerom, bez obzira na što se ovaj odlučio u napadu.

'Kao da plešete sentiš'

- Stavi ruku daleko ispred sebe i vodi ga, kao da plešete neki sentiš - rekao je Newell Petroviću pa na trenutak zastao da vidi je li ga Hrvat razumio:

- Moraš plesat s tom p**kom, Draz! Samo pleši s p**kom - povisio je glas Newell.

U izjednačenom susretu Petrović je 30 sekundi prije kraja izjednačio, a na kraju s 19 koševa i odveo Netse do pobjede . No, što je još važnije potpuno zaustavio Millera koji je zabio nevjerojatan jedan koš! I to iz jednog slobodnog bacanja, dok je drugo promašio. Imala je zvijezda Indiane samo osam pokušaja iz igre, no i to je promašila zbog izvanrednog bloka svog plesnog partnera. Newell i Carlisle nisu mogli vjerovati .

- Jel' možeš vjerovati za Dražena? - jedan drugome su govorili dok su hodali prema svlačionici s komadom papira na kojem je bila ispisana nevjerojatna statistika. Obojica su bila šokirana izvedbom igrača koji je prvenstveno bio šuter, a ne obrambeni igrač.

Newell i Carlisle nisu mogli vjerovati

Dražen je u svlačionici sjedio kraj svog ormarića i sjao od zadovoljstva svojim učinkom i pobjedom svoje momčadi. U jednom trenutku do svlačionice su stigli i Newell i Carlisle, a zrak je prolomio glasan uzvik:

- Pleši, p**ko, pleši!

Bio je to Dražen, a cijela svlačionica eruptirala je od smijeha. Oni koji su pratili Dražena ističu taj trenutak kao jedan od dražih i nezaboravnih, a godinama nakon toga Newell i Carlisle su završavali razgovore i telefonske poruke s 'Pleši, p**ko, pleši!

Idi na 24sata

Komentari 54

  • fellix 03.04.2015.

    Imamo i sada dobrih mladih decki kosarkasa , i bit ce ih sigurno jos, ali kao što je Drazen......nikada više. Drazen je jedan, jedini, neponovljivi. Ne samo kod nas, i sire !!!!

  • ben hur panonius 02.04.2015.

    neponovljivi Dražen....živio je kratko,trajat će vječno---

  • hende007 01.04.2015.

    Neki čudan jezik koji nije engleski.....Dražen legenda za sva vremena.

Komentiraj...
Vidi sve komentare