To je to što me zanima!

Pobijedio je Muhameda Alija, a sada mu je dijagnosticiran rak

Spinks je u veljači 1978. godine šokirao boksački svijet pobijedivši Muhammada Alija, iako mu je to bio tek osmi profesionalni meč, a sada mora pobijediti u meču života...
Vidi originalni članak

"Molite se za mog predivnog muža kako bi mogao prijeći prepreke koje su mu stale na put", napisala je na društvenim mrežama Brenda Spinks, supruga bivšeg boksača, prvaka teške kategorije Leona Spinksa (66).

Spinksu je dijagnosticiran rak prostate krajem prošle godine, koji se proširio na mjehur, što je potvrdila i njegova supruga.

- Bit će to naporan i dug put, ali spremni smo na još jedan povratak šampiona - izjavila je za svog muža. I da, uistinu je bio šampion. 

Davne 1978. godine šokirao boksački svijet pobijedivši Muhammada Alija, iako mu je to bio tek osmi profesionalni meč. Ali je uspio vratiti naslov u revanšu u rujnu iste godine pobijedivši jednoglasnom odlukom sudaca.

U karijeri je  osvojio je i olimpijsko zlato 1976. godine u Montrealu u poluteškoj kategoriji, a od 2017. je član boksačke Kuće slavnih u Nevadi. Umirovio se 1995. s 26 pobjeda, 17 poraza i tri nerješena ishoda.

 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • bonecrusher 05.01.2020.

    I Spinks i Holmes i na kraju Berbick nisu pobijedili Alija, nego bolesnika od Parkinsonove bolesti. Čak i takvog nisu mogli nokautirati. Muhammed je sa njima trojicom odboksao 55 rundi. Protiv Spinksa je čak i uspio u uzvratu pobijediti i vratiti naslov svjetskog prvaka. A mečeve protiv Holmesa i Berbicka bi trebalo poništiti i maknuti sa liste Alijevih poraza, jer je tada Ali već jasno pokazivao simptome bolesti, a osim toga bio je već i star - u zadnjem meču protiv Trevora Berbicka ušao je u 40.godinu života. I borio se junački, nije ustuknuo, protiv Holmesa je njegov trener Angelo Dundee prekinuo meč na kraju 10.runde, a sa berbickom u posljednjem meču je odboksao svih 15 rundi i izgubio na poene, no izdržao je sve udarce od onakve jake mrcine, makar je bio star i bolestan, a ipak i udijelio je dosta batina svima njima. Žao mi je Spinksa, tip je faca, prije par godina se skoro ugušio sa pilećom kosti od krilca koja mu je rasparala crijeva i jedva se izvukao. Na dan meča za titulu protiv Holmesa trener ga je našao kako totalno pijan spava u sobi punoj razbacanih kutija pečene piletine, raznih praznih boca vina, whiskeja i vodke po podu, a sve isprepaljeno "kubanskim" cigarama. I onakav mamuran je ušao u meč za titulu i naravno - izgubio. Volio je čovjek tulumarit više nego titulu vidjet.

  • patos 03.01.2020.

    Spinks je dobio Alija jer je Ali tad se borio sa parkinsovonom bolešću u pocetnom stadiju, iako je Parkinson bio prisutan, Ali ga je porazio u uzvratnoj borbi i tako po treci put postao prvak svijeta. A Spinksu sve najbolje i da pobjedi ovu tesku zivotnu borbu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare