To je to što me zanima!

Podno Velebita rodna je kuća najboljeg nogometaša svijeta

U vrijeme najvećih uspjeha Vatrenih na Svjetskom prvenstvu u Rusiji kuća u kojoj je odrastao danas najbolji nogometaš svijeta Luka Modrić postala je prava turistička atrakcija
Vidi originalni članak

Prvih pet godina života Luka Modrić proveo je u malom zaseoku Modrići kraj Obrovca, u podvelebitskom kraju. Narod kaže da su jedini koji tamo mogu živjeti poskoci i - Modrići. Ime je dobio po djedu Luki koji je po zanimanju bio cestar, a Realova 'desetka' često ga ističa kao veliki životni uzor.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Luka, danas najbolji nogometaš svijeta, je imao težak život tijekom Domovinskog rata, a svoje dječačke dane provodio je u prognanstvu po hotelima u zadarskom zaleđu. Kako je i sam rekao, nikada neće zaboraviti odakle je došao, a svojim govorom na hrvatskom jeziku sinoć u Londonu to je jasno i pokazao cijelom svijetu, ali i rasplakao velikog Zvonu Bobana.

Koliko je ponosan na svoje korijene pokazao je i 2013. kad je  u svoje rodno selo poslao ulaznice za utakmicu sa Srbijom u Maksimiru. Na toj utakmici bilo je gotovo cijelo Lukino selo uglavnom zahvaljujući današnjem kapetanu reprezentacije.

Djeda ubili četnici, Luka živio po hotelima

Njegova djeda Luku ubile su četničke paravojne snaga, a njegov otac Stipe odmah je poslao obitelj u Zadar kako bi bili sigurniji. Tamo ga je čekao život po hotelima, no taj način života donio mu je nešto što će ga obilježiti za cijeli život - nogomet.

Luka se sa sedam godina zaljubio u nogomet kada je počeo trenirati za Zadar, a to je bila ljubav na prvi pogled. Modrić se nije odvajao od lopte i nije prestajao razmišljati o glavnoj sporednoj stvari na svijetu. Šutao je tako Luka svaki dan loptu po oronulim igralištima u mislima imajući svoje idole Zvonimira Bobana, a kasnije i Francesca Tottija zbog kojih se zaljubio u nogomet. 

- Tata me je sa sedam godina upisao u osnovnu školu i u nogometni klub Zadar. Otkad znam za sebe igrao sam se s loptom. Kada gledam slike iz obiteljskog albuma, vidim da mi je lopta uvijek bila u rukama - prisjećao se glavni kotačić moćnog Reala i Hrvatske. 

Iz tog vremena kruži i anegdota da je Luka kao klinac razbio više prozora loptom nego srpske snage u svojim napadima.

Turisti se slikaju kraj razrušene kamene kuće

Luka je odavno planetarna nogometna zvijezda, no ovo ljeto njegova je popularnost otišla do neslućenih visina. Da, nemali je broj svjetskih nogometnih stručnjaka koji Luku već nekoliko sezona smatraju najboljim svjetskim veznjakom, s Realom je osvojio sve što se može, no za dodatni korak trebao mu je uspjeh s reprezentacijom. A on je stigao ovog ljeta.

Srebro i fantastične igre u Rusiji potaknule su i brojne turiste da posjete i fotografiraju se kraj razrušene Lukine kuće podno Velebita. Na pragu napuštene kamene kuće ostavljali su tako šalove i cvijeće, a nekima će zasigurno poslužiti i kao vječna inspiracija da nikada ne odustanu od svojih snova ma kako se oni činili nedostižnima.

VIDI OVO! 10 stvari koje morate znati o Luki Modriću.

Idi na 24sata

Komentari 78

  • sena2 25.09.2018.

    Koliko sam shvatio uvazava se samo ako si veliki Hrvat!Ako netko moze da mi objasni sto znaci "veliki Hrvat "?Moj otac je dobrovoljac domovinskog rata,ali je balija..E sad me zanima sto je on?Misljenja strucnjaka

  • qracodovce 25.09.2018.

    nije L. Modrić "najbolji nogometaš svijeta", nego je on izabran za najboljeg nogometaša svijeta za 2018. godinu, po izboru FIFA-e. Treba još pričekati izbor France Footballa, tj. "Ballon d'Or". Najbolji nogometaš svijeta, već dulje vrijeme, to je jedan od dvojice: Messi ili Ronaldo.

  • blokirani_lovac 25.09.2018.

    Jos nije dobio obnovu ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare