To je to što me zanima!

Pogubljen još jedan sportaš u Iranu: Mučen priznao krivnju

Nakon mučne presude i pogubljenja hrvača Navida Afkarija, iranske vlasti pogubile su boksača Alija Mutairija kojeg su prisilili da prizna krivnju za ubojstvo dvojice pripadnika Basidž organizacije
Vidi originalni članak

Iranske vlasti pogubile su bivšeg boksačkog prvaka i poznatog tamošnjeg trenera Alija Mutairija (30) u Šeiban zatvoru koji se nalazi u Kuzestan provinciji, piše Jerusalem sport.

Mutairi je pogubljen u četvrtak nakon što je prema navodima aktivista i obitelji bio mučen i primoran priznati da je ubio dvojicu pripadnika iranske paravojne organizacije Basidž, povezane s iranskom elitnom Revolucionarnom gardom.

STRAVIČAN ZLOČIN Boksač uhićen zbog ubojstva kćeri. Godinu dana bio u bijegu

Ujedinjeni narodi osudili su njegovu egzekuciju, ali i ostale koje su se dogodile posljednjih mjeseci. 

- Oštro osuđujemo niz egzekucija, kojih je bilo najmanje 28 od sredine prosinca, uključujući i pripadnike. Pozivamo vlasti da preispitaju nadolazeće slučajeve za koje je određena smrtna kazna u skladu sa zakonom o ljudskim pravima - rekla je glasnogovornica UN-a.

Novinska agencija Islamske Republike izvijestila je o priopćenju Ministarstva pravosuđa Kuzestanske provincije u kojem se navodi:

"Ali Mutairi, teroristički pripadnik ISIS-a, napao je Basidž bazu što je rezultirao smrću dvojice članova"

NAJDEBLJE DIJETE NA SVIJETU Umro mladi ruski sumo hrvač

Iako pripadnici Basidž paramilitarne grupe nemaju udio u vlasti, vrhovni vođa Irana Ajatolah Ali Hamneji ih podržava.

Paravojnu organizaciju Basidž inače je osnovao Hamneijev prethodnik, Ajatolah Homeini 1979. godine.

VLAST OBJESILA PRVAKA Pogubljen iranski hrvač... Vlada tvrdi 'kriv je', narod se digao na noge: Ubili ste nevinog čovjeka

Nažalost, ovo nije prvi takav slučaj. U rujnu prošle godine, iranske vlasti pogubile su Navida Afkarija (27) koji je sudjelovao u mirnom  antivladinom prosvjedu, a osuđen je zbog toga što je navodno nožem usmrtio zaštitara.

Postojala je sumnja da je Afkari mučen kako bi dao lažno priznanje što je iransko pravosuđe negiralo. Prema aktivistima za ljudska prava, uspješni hrvač je samo mirno prosvjedovao, dok je njegov odvjetnik tvrdio kako nema dokaza za njegovu krivnju.

 

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Popy_1 01.02.2021.

    I onda vi takve pustate u eu!

  • 31.01.2021.

    ma da inače ubojice treba pitati oprostite molim vas jeste li vi možda slučajno ubili nekog. nakon toga dobiješ iskren odgovor

  • 31.01.2021.

    I zašto onda UN ne traži da se prestane trgovati s Iranom ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare