To je to što me zanima!

Portugalski Calciopoli: Boavista bačena u drugu ligu

Vodstvo portugalske nogometne lige izbacilo je Boavistu u drugu ligu, a Porto oduzelo šest bodova zbog skandala u sezoni 03/'04
Vidi originalni članak

Čelnici Porta tada su u dvjema prvenstvenim utakmicama nudili mito sucima uslijed čega će klub sad ostati bez šest bodova i pritom morati platiti 150.000 eura kazne. Predsjednik Jorge Pinto da Costa ujedno je suspendiran na dvije godine. s obzirom na to da Porto, uoči nedjeljnoga posljednjeg prvenstvenog kola, drugoplasiranom Sportingu bježi čak 20 bodova, ovih minus šest kazne zasigurno ga neće suviše pogoditi.
Drugi klub iz Porta, Boavista, trenutačno je na devetom mjestu, ali će sljedeće sezone, usljied sudjelovanja u skandalu, igrati u drugoj ligi. Pritom je kažnjena sa 180.000 eura. Bivši predsjednik kluba, Joao Loureiro, suspendiran je na četiri godine, a ujedno će morati platiti i 25.000 eura kazne. Predstavnici Boaviste su tijekom 2003. i 2004. godine pokušali podmititi suce na trima prvenstvenim utakmicama.
Treći klub kažnjen zbog korupcije je Uniao Leirija. Ali, oduzimanje tri boda neće je suviše uznemiriti, s obzirom na to da je ionako uvjerljivo posljednja na ljestvici sa devet bodova zaostatka za pretposljednjim. Predsjednik kluba suspendiran je na godinu dana, a klub će ujedno morati platiti oko 40.000 eura kazne.
Petorica sudaca također su proglašeni krivima zbog korupcije i suspendirani na razdoblje od dvije i pol do šest godina. Kazna stupa na snagu u roku tri dana od presude osim ako ne uslijedi žalba.
Porto je pobijedio u jednoj od dvije utakmice, koje su bile pod istragom. U drugoj je remizirao i te je sezone, pod vodstvom Josea Mourinha, osvojio naslov prvaka. Mourinhovo ime se, međutim, ne spominje u optužbama. Istraga je obuhvatila 85 ispitanih osoba uz tisuću stranica pismenoga materijala.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • user_24105 09.05.2008.

    ak je tak u portugalu kak je onda u hrvatskoj?

Komentiraj...
Vidi sve komentare