To je to što me zanima!

Potresni video: Ne zaboravljam holokaust i nacističke zločine!

Pamtim one koji su okrenuli glavu i nisu učinili ništa. Pamtim one koji nisu mrzili ni radili zločine, ali su svojom tišinom poticali i ohrabrivali zločince. Pamtimo sramotu ljudskog roda, kažu EPL zvijezde
Vidi originalni članak

Sljedeći ponedjeljak je međunarodni Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti. Dan podsjećanja na sve žrtve neljudskih nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ove je godine i 75. godišnjica oslobođenja stravičnog nacističkog logora smrti Auschwitza. Najveće igračke i trenerske zvijezde Premiershipa napravile su dvominutni potresni video nazvan: 'Jedni uz druge... Mi pamtimo'!

Svijet su podsjetili da se bestijalni zločini ne smiju zaboraviti. Harry Kane, Jurgen Klopp, Frank Lampard, Virgil van Dijk, Gary Lineker... Jedan za drugim govore:

- Ja pamtim one koji su stajali i gledali. One koji nisu učinili ništa. One koji su samo 'zabrinuto' vrtjeli glavama. Pamtim one koji su govorili 'Ma pusti, neće ovo potrajati'. Ja pamtim one koji su odbijali vjerovati što se događa...

Dok se na videu vrte sekvence dječice koja prolaze pored beskrajnog niza leševa bačenih na ulicu, logoraša na samrti koji su nacistima bili ništa više nego broj, robovi, dehumanizirani, svedeni na nešto bezvrijedno bez ičeg ljudskog... Callum Hudson-Odoi, Willian, Stephanie Houghton i James Maddison govore:

- Ja pamtim one koji su okrenuli glavu, one koji nisu učinili ništa. Pamtim i one koji nisu mrzili ni radili zločine, ali su svojom tišinom zapravo i poticali i ohrabrivali zločince. Pamtimo tu sramotu. Sramotu ljudskog roda.

Video možete pogledati OVDJE

- Moramo se uvijek sjećati. Da nam se, kada vidimo rasizam, antisemitizam i bilo koji oblik mržnje (pa ma koliko se činio mali ili naoko beznačajan!) ne dogodi da okrenemo glavu i čekamo. Nema čekanja. Ne smije se čekati! Mržnji se treba, mržnji se mora suprotstaviti. I to moramo napraviti - zajedno. Zajedno. Zajedno... Zajedno! - poručuju zvijezde Premiershipa raznih nacionalnosti, različite boje kože, različitih kultura, odgoja i podrijetla.

Različitosti su bogatstvo. Nacizam je zlo. Pamtiti zločine, a nikada ne ignorirati ili potcjenjivati mržnju. Jer time potičemo zločince.

Na to nas podsjećaju i jedan Nijemac, jedan tamnoputi Nizozemac pa Brazilac, Englez i Engleskinja...

Idi na 24sata

Komentari 30

  • noobcamper 25.01.2020.

    "Hitler" je rekao povijesno ne staljinu Dok je bio "Hitlera" moglo se na klupi spavati. Ovi nisu ofarbali što je "Hitler" izgradio. Bla bla svaki dan slusamo ovakvu demagogiju samo znamo od koga. Počast žrtvama naravno

  • noobcamper 25.01.2020.

    Holdomor? Armenci? Ništa to...to je nebitno. Kao i kad SSSR napadne pola Europe...nitko mu ne objavi rat. Ljevičari i ekstremni liberali 2 najveća zla u povijesti

  • Matelić 24.01.2020.

    Glasnović, Hasanbegović i Skejo su vjerojatno otvorili šampanjac...

Komentiraj...
Vidi sve komentare