To je to što me zanima!

Povijesni dan za hrvatski boks: Nikolina Ćaćić je prva naša boksačica koja je izborila OI!

U dramatičnoj borbi, u kojoj se ni jedna boksačica nije štedjela, Nikolina je podijeljenom odlukom sudaca pobijedila Turkinju Aycan Guldagi i tako došla do najvećeg uspjeha u karijeri
Vidi originalni članak

Boksač Luka Plantić je u nedjelju izborio Olimpijske igre u Tokiju, a danas stižu nove fantastične vijesti iz Pariza. Vizu za OI je izborila i hrvatska boksačica Nikolina Ćaćić (20) koja je, u kategoriji do 57 kg, kroz repesaž došla do Tokija.

U nedjelju je u četvrtfinalu pružila vrlo dobar otpor Talijanki Irmi Teste, ali do iznenađenja nije uspjela. Izborila je repesaž u kojem ju je čekao najvažniji meč karijere. U dramatičnoj borbi, u kojoj se ni jedna boksačica nije štedjela, Nikolina je podijeljenom odlukom sudaca pobijedila Turkinju Aycan Guldagi i tako došla do najvećeg uspjeha u karijeri.

Povijesni je to uspjeh i za hrvatski boks jer je postala jedina hrvatska boksačica u povijesti koja je izborila OI.

- Nikolina Ćaćić za povijest! Dan za povijest hrvatskog boksa! Nikolina prva Hrvatica u olimpijskom ringu! Prva koja je osvojila medalje za hrvatski ženski boks, europska i svjetska viceprvakinja u mlađim seniorkama, prva je žena koja će predstavljati hrvatski boks na Olimpijskim igrama!  U bespoštednoj borbi s Turkinjom Guldagi, u devet minuta drame, 20-godišnja Nikolina je izborila Olimpijske igre! Bravo Nikolina, zaslužila si sve svim srcem! - objavili su iz hrvatskog boksačkog saveza.

Bio je to užasno težak meč s ogromnim ulogom. Obje boksačice su ušle s prevelikom željom pa smo gledali jako puno klinča, no naša Nikolina je više pokazala. Bila je agresivnija i preciznija.

Suci su prvu rundu dali Turkinji. Pa je Ćaćić još žešće ušla u drugu rundu. Iako je pokazala puno više, za nju je bodovao samo jedan sudac, dvojica su mislila da je Turkinja bila bolja, a trojica su rundu smatrala izjednačenom. 

Težak zadatak bio je pred Nikolinom uoči posljednje runde. Morala je uvjeriti suce da je bolja boksačica i da je ona ta koja zaslužuje Tokio. To je i pokazala. Krenula je u seriju udaraca i sve lakše je pronalazila metu, a u tome joj je pomagao i umor turske boksačice. 

Na kraju je promijenila mišljenje kod sudaca i podijeljenom odlukom došla do najveće pobjede u karijeri. 

. Dvije runde bile su užasno guste. Guldagi me malo i iznenadila, jer je bila puno pripremljenija i bolja nego lani u Bugarskoj kada sam je bez puno problema pobijedila. Trener Franjo mi je rekao da moram krenuti u juriš na sve ili ništa, da gubim meč i znala sam da moram napraviti osjetnu prednost da bih ga okrenula u svoju korist. I Turkinja se borila svim srcem, za obadvije je to bila prilika jednom u životu, imala sam osjećaj kao da smo razjareni bikovi jedna nasuprot druge i da ne biramo sredstva. Ne znam kakve sam sve udarce primila, nisam ih osjećala koliko sam bila pod adrenalinom. Neka, sve se isplatilo - kazala je skromna Nikolina.

- Turkinja se očito sjajno taktički pripremala baš za meč s Nikolinom, uspjela je nametnuti borbu s puno klinčeva, dok smo se mi opredijelili za taktiku s distance kojom je Nikolina pobijedila u Bugarskoj. Možda smo je trebali ranije stisnuti i napasti, a kad su suci dodijelili dvije runde za Guldagi, više se nije imalo što kalkulirati, moralo se ući u maksimalni rizik i potući se do kraja - rekao je Nikolinin trener Franjo Kristić.

Naša boksačica se neće moći priuštiti ništa više od malog slavlja jer slijede novi izazovi. Već 15. lipnja sudjeluje na Europskom U-22 prvenstvu u Italiji, a nakon toga kreću i pripreme za OI.

 

Idi na 24sata

Komentari 24

  • Horvatincic 08.06.2021.

    Bravo..

  • FokuMe 07.06.2021.

    Ante Čačić Čačić Ante

  • DežurniKomentator 07.06.2021.

    Pratim je već dugo, veliki talent!

Komentiraj...
Vidi sve komentare