To je to što me zanima!

"Pravilo 40": Kako zbog riječi na Twitteru ostati bez medalje

Kontroverzno "pravilo 40" već je stupilo na snagu, a MOO je upozorio natjecatelje u Riju da se drže toga. Ne smiju upotrebljavati riječi poput Rio", "zlato", "medalja" pa čak ni "pobjeda"
Vidi originalni članak

Organizatori Olimpijskih igara mogli bi sportašima oduzimati medalje zbog običnih poruka njihovih sponzora na društvenim mrežama. To je dio kontroverznog "pravila 40", koje je stupilo na snagu 27. srpnja. 

Međunarodni olimpijski odbor upozorio je natjecatelje da se drže pravila o društvenim mrežama na kojima od 27. srpnja do 24. kolovoza ne smiju biti poruke njihovih sponzora koji nisu službeni sponzori Olimpijskih igara, a u istima su riječi poput "Rio", "zlato", "srebro", "bronca", "medalja" pa čak ni riječ "pobjeda".

"Pravilo 40" već je stupilo na snagu, a glavna zadaća mu je štititi intelektualno vlasništvo sponzora Igara poput Coca Cole, McDonaldsa i Panasonica koji su platili velike sume novca kako bi se njihova imena povezivala s Igrama.

Mnogi olimpijci imaju sponzorske ugovore s raznim proizvođačima sportske opreme, no ako oni nisu na listi službenih sponzora, moraju jako paziti što će pisati na društvenim mrežama kad ih spominju. 

- Moramo dati sponzorima ekskluzivnost na naše intelektualno vlasništvo jer su to platili. Kompanija koja nije službeni sponzor i koja prodaje pića ne može tijekom Igara na društvenim mrežama napisati nešto što se tiče Olimpijskih igara jer u tom slučaju koristi naše intelektualno vlasništvo kako bi prodala svoje proizvode - objasnila je šefica marketinga Olimpijskih igara u Riju Lisa Baird.

Bivša britanska olimpijska Kelly Sotherton poručila je Međunarodnom olimpijskom odboru kako bi bilo bolje da se bavi slučajem dopingiranih atletičara nego kažnjavanjem sportaša zbog društvenih mreža i sponzora.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • kbr 29.07.2016.

    ovo je toliko glupo da je van svake pameti. a čak i kad bi došlo do kršenja tog intelektualnog vlasništva onda bi valjda kazna bila novčana, a ne oduzimanje medalje

  • z0l33 28.07.2016.

    po toj logici i sponzori su platili puno novaca da se njihovo ime povezuje sa imenom sportaša?!

  • mima34 28.07.2016.

    Nazalost, vise nije bitno sudjelovati nego sto cise zaraditi. Zalosno na sto se svelo. Izgubio se smisao igara, sporta, uzivanja...

Komentiraj...
Vidi sve komentare