Obavijesti

Sport

Komentari 8

"Pravilo 40": Kako zbog riječi na Twitteru ostati bez medalje

"Pravilo 40": Kako zbog riječi na Twitteru ostati bez medalje
3

Kontroverzno "pravilo 40" već je stupilo na snagu, a MOO je upozorio natjecatelje u Riju da se drže toga. Ne smiju upotrebljavati riječi poput Rio", "zlato", "medalja" pa čak ni "pobjeda"

VIDEO

Organizatori Olimpijskih igara mogli bi sportašima oduzimati medalje zbog običnih poruka njihovih sponzora na društvenim mrežama. To je dio kontroverznog "pravila 40", koje je stupilo na snagu 27. srpnja. 

Međunarodni olimpijski odbor upozorio je natjecatelje da se drže pravila o društvenim mrežama na kojima od 27. srpnja do 24. kolovoza ne smiju biti poruke njihovih sponzora koji nisu službeni sponzori Olimpijskih igara, a u istima su riječi poput "Rio", "zlato", "srebro", "bronca", "medalja" pa čak ni riječ "pobjeda".

"Pravilo 40" već je stupilo na snagu, a glavna zadaća mu je štititi intelektualno vlasništvo sponzora Igara poput Coca Cole, McDonaldsa i Panasonica koji su platili velike sume novca kako bi se njihova imena povezivala s Igrama.

Mnogi olimpijci imaju sponzorske ugovore s raznim proizvođačima sportske opreme, no ako oni nisu na listi službenih sponzora, moraju jako paziti što će pisati na društvenim mrežama kad ih spominju. 

- Moramo dati sponzorima ekskluzivnost na naše intelektualno vlasništvo jer su to platili. Kompanija koja nije službeni sponzor i koja prodaje pića ne može tijekom Igara na društvenim mrežama napisati nešto što se tiče Olimpijskih igara jer u tom slučaju koristi naše intelektualno vlasništvo kako bi prodala svoje proizvode - objasnila je šefica marketinga Olimpijskih igara u Riju Lisa Baird.

Bivša britanska olimpijska Kelly Sotherton poručila je Međunarodnom olimpijskom odboru kako bi bilo bolje da se bavi slučajem dopingiranih atletičara nego kažnjavanjem sportaša zbog društvenih mreža i sponzora.

Russia
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta
POI RIO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta

Australski paraolimpijac Dylan Aclott osvojio je zlatnu medalju u tenisu u paru sa sunarodnjakom Heathom Davidsonom. Prije osam godina u Pekingu je uzeo zlato u košarci...

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje
POI

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje

Mirjanja je odigrala fantastičan meč i Kineskinja je bila izbezumljena. Bilo mi je super zabavno gledati kako je za vrijeme 'time-outa' cijela kineska klupa bila u drami, rekla je Sandra Paović
Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo
POI RIO

Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo

NIJE IŠLO Branimir Budetić s hicem od 59.33 metara iz pete serije ostao je korak do brončane medalje u Riju, za koju mu je nedostajalo metar i 27 centimetara...