To je to što me zanima!

Predsjednik PSG-a Al-Khelaifi pristao platiti 'masnu' nagodbu

Al-Khelaifi oslobođen je optužbi u sklopu švicarskog suđenja u korupcijskoj aferi u koju je uključen i bivši glavni tajnik FIFA-e Jeromea Valcke, optužen za krivotvorenje dokumenata
Vidi originalni članak

Predsjednik PSG-a, Nasser Al-Khelaifi (46) oslobođen je optužbi za tešku zlouporabu položaja, dok je bivši glavni tajnik FIFA-e Jerome Valcke (60) dobio 120 dana uvjetno zbog krivotvorenja dokumenata. 

POGLEDAJTE VIDEO: Slavlje PSG-a

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Al-Khelaifi oslobođen je optužbi u sklopu švicarskog suđenja u korupcijskoj aferi koja uključuje i bivšeg glavnog tajnika FIFA-e Jeromea Valckea, koji je proglašen krivim za krivotvorenje dokumenata u vezi s televizijskim pravima prijenosa svjetskog prvenstva u Italiji i Grčkoj.

Valckea je FIFA otpustila 2016. godine, nakon otkrića kako je u korupcijskom skandalu iz 2015. godine, koji je potresao unutarnje upravljačko tijelo FIFA-e, optužen za primanje mita, nekoliko slučajeva teške zlouporabe položaja i krivotvorenje dokumenata za prava televizijskih prijenosa Svjetskog prvenstva i Kupa Konfederacija.

Valcke trenutno služi desetogodišnju zabranu rada u nogometu, koju mu je 2018. godine dodijelio FIFA-in etički odbor, uz novčanu kaznu od 100.000 švicarskih franaka. 

HOĆE LI DOĆI I PONUDA? Predsjednik PSG-a otkrio želju: Sanjam Cristiana, divim mu se!

Al-Khelaifi optužen je za poticanje na zlouporabu položaja nakon što je navodno dao Valckeu ekskluzivno pravo korištenja luksuzne vile na Sardiniji. Smatra se da je to povezano s produljenjem ugovora o televizijskim pravima TV mreže beIN SPORTS, na prijenos Svjetskih prvenstava u nogometu 2026. i 2030. za regije Srednjeg Istoka i Sjeverne Afrike. 

Tužitelji su tražili 36 mjeseci zatvorske kazne za Valckea i 28 mjeseci za Al-Khelaifija, međutim obojica su odbacili optužbe koje su im stavljene na teret.

Desetodnevno suđenje završilo je u petak, uslijed čega je Valckeu određena uvjetna kazna zatvora u trajanju od 120 dana, te je dužan platiti FIFA-i 1.75 milijuna eura plus kamate. Oslobođen je od ozbiljnijih optužbi za primanje mita i zlouporabe položaja. 

Dodatne optužbe na račun Al-Khelaifija, FIFA je povukla prije nego što je slučaj došao na sud, nakon što je predsjednik PSG-a pristao platiti značajnu nagodbu. 

OTVORENA ISTRAGA Fifa je sigurna: Nema razloga za istragu protiv Giannija Infantina

Al-Khelaifi koji je također predsjednik medijskog diva beIN SPORTS-a sa sjedištem u Katru, izjavio je kako je ova presuda u potpunosti skinula ljagu s njegovog imena.

- Nakon nemilosrdne četverogodišnje kampanje protiv mene, u kojoj su ignorirane neke osnovne činjenice na svakom koraku, konačno sam potpuno čistog obraza. Današnja presuda je potpuno oslobađajuća, ona mi vraća vjeru u vladavinu prava i pravičan proces. Nakon četiri godine neosnovanih navoda, izmišljenih optužbi i konstantnog bacanja mrlja na moju reputaciju, za što se dokazalo da je u potpunosti neutemeljeno, sada svu svoju energiju mogu posvetiti mnogobrojnim ulogama koje imam, od kojih su sve posvećene izgradnji svjetlije budućnosti za svijet sporta - u vrijeme kada industrija najviše treba snažno vodstvo - kaže Al-Khelaifi u izjavi objavljenoj nakon što je presuda donesena.

A LIGA PRVAKA?! Bolesne brojke: PSG Neymara plaća 4.3 milijuna eura po golu

Prema Al-Khelaifijevoj obrani, villa nikada nije pripadala PSG-ovom predsjedniku i nema dokaza da je njome poticao Valckea da počini nekakvu ilegalnu aktivnost. Također su osporavali kako prava prijenosa nisu prodana ispod svoje vrijednosti kada su dodijeljena beIN SPORTS-u.

Obrana je također navela trenutne optužbe protiv FIFA-inog predsjednika Giannija Infantina i bivšeg švicarskog državnog odvjetnika Michaela Laubera, koji su optuženi za ometanje krivičnog postupka ranije ove godine. Tvrde da su optužbe o dosluhu između FIFA-e i švicarskih tužitelja zamutile Al-Khelaifijevo suđenje.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 31.10.2020.

    Muljator

  • mcaa 31.10.2020.

    Kad platis nisi kriv.

Komentiraj...
Vidi sve komentare