To je to što me zanima!

Propast košarke: Cibona i Zadar dužni 100 mil. kuna

Zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić u utorak je otkrio da je KK Zadar dužan 40 milijuna kuna. Igrači pak nisu dobili plaću već dugih pet mjeseci
Vidi originalni članak

Kaotično financijsko stanje u Ciboni javno je već mjesecima, no situacija u Zadru nije ništa bolja, samo što klub iz Višnjika nije toliko prisutan u medijima.
Zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić u utorak je otkrio da je KK Zadar dužan 40 milijuna kuna. Igrači nisu dobili plaću pet mjeseci, a sva je klupska imovina, osim dvorane u Jazinama, pod hipotekom. Klubu prijeti stečaj, pa čak i zatvaranje.
U Ciboni su se neki nadali da će revizija biti prvi korak prema sređenju situacije.
- Siguran sam da će revizija pokazati da smo debelo u plusu - govorio je predsjednik Ivo Jelušić nakon što je naručio detaljnu analizu klupskog poslovanja u posljednjem desetljeću. Očito ni on, koji je u klubu od ljeta 2006., nije imao pojma kakav je kaos zatekao. Mnoga su dugovanja iz vremena u kojem Jelušić nije ni sanjao da će biti predsjednik Cibone, ali sve je potpuno izmaknulo kontroli prošle sezone, baš kao i u Zadru. U bespoštednoj utrci za Euroligu oba su kluba trošila novac koji nisu imala. Jelušić je navodno podignuo kredit od 20 milijuna kuna, a da nije znao kako ga vratiti. Nastavila se, izraženije no ikad, dugogodišnja politika kupovanja, a ne stvaranja igrača. Te iste igrače klubovi nisu mogli isplatiti, pa su im oni “sjeli” na račun, a zato i sadašnji igrači mjesecima volontiraju.
U užasnom je stanju i KK Split, koji je u siječnju prodao Marija Delaša da bi klub ostao “na životu”, a sad ga na parketu čeka borba da ostane u prvoj ligi. Splićani duguju petnaestak milijuna kuna, a Šibenik, u kojem je ponikao Dražen Petrović, oko tri milijuna. Šibenski klub nema upravu od prošle jeseni, a od posljednje plaće igračima uskoro će proći godina dana. Rješenja zasad nema.
- Pa ne možemo mi ići od kluba do kluba i govoriti im kako trebaju raditi - objasnio je predsjednik HKS-a Danko Radić.

SAD POČINJU PREGOVORI S ATLANTIC GRUPOM
U Ciboni su čekali rezultate revizije da bi uopće započeli konkretne pregovore o ulasku Atlantic Grupe u klub.
- Stariji dopredsjednik Mladen Veber postavio je klubu nekoliko konkretnih pitanja, a o povratnim informacijama će ovisiti što dalje - rekla je Gabrijela Kasapović, direktorica korporativnih komunikacija u Atlantic Grupi, objasnivši da tvrtku Emila Tedeschija ne zanimaju Cibonine nekretnine već isključivo sportska suradnja, te da Atlantic Grupa sigurno neće ući u klub samo da bi mu pokrpala dugove.

U SPLITU SE SPREMAJU ZA PRVATIZACIJU
Bivši trostruki europski prvak rezultatski je u najkritičnijoj situaciji od naših velikana. Ne igraju NLB ligu, nisu se niti plasirali u A-1 Ligu za prvaka, dug se procjenjuje na 15 do 20 milijuna kuna, a jedino je rješenje privatizacija. Predsjednik Dino Rađa 2003. je pokušao spasiti KK Split i ustrojiti ga po uzoru na NBA klubove, no taj je pokušaj neslavno propao. Prodao je sve igrače koji su nešto vrijedili, a danas nema ni momčad, ni novac ni viziju kako se izvući iz najveće krize u klupskoj povijesti. (tg)

ZVEZDA ZALOŽILA BICIKL, PERILICU ZA RUBLJE...
Financijski problemi košarkaša Crvene zvezde traju više od tri godine. Da bi dobili kredit od tvrtke Alma kvatro, u prosincu 2006. založili su klupsku imovinu procijenjenu na 650.000 kuna. Među 35 predmeta su košarkaške konstrukcije, ali na popisu su i razni kućanski uređaji, zatim bicikl, štampač, kožnata garnitura Pariška noć... Alma Kvatro trebala je time naplatiti potraživanja ne vrate li “crveno-beli” kredit, no u međuvremenu je pokrenut postupak za vraćanje dugova bivšim igračima, pa je sud klubu zabranio da raspolaže popisanim stvarima.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Rado Wolf 19.03.2010.

    Košarka više nije in za gledati,ljepše je igrati s ekipom basketa. Sad je red za hokej i rukomet.

  • molat 19.03.2010.

    Vratimo se u prošlost kad smo srcem i dušom navijali za zadar! sto je ovo došlo majko mila..

  • zed_zed 19.03.2010.

    TROŠI KOLIKO IMAŠ. Najlaške je kupiti skupe strance i onda kukati da nemaju za plaće. Najbolje godine hrvatske košarke - kada smo harali europom od cibone do jugoplastike - SVE DOMAĆI igrači. čim su počeli s strancima - propast hrvatske košarke.

Komentiraj...
Vidi sve komentare