To je to što me zanima!

Prošlo je 19 godina: Samo se tad nije igrao nogomet

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Na današnji dan 1990. trebala se igrati utakmica prvenstva Jugoslavije između Dinama i Crvene zvezde. Ali navijači i milicija tog su dana bili glavni
Vidi originalni članak

Dinamovi navijači skandirali su "HDZ, HDZ, HDZ", samo nekoliko dana ranije bili su prvi višestranački izbori i Hrvatska je koračala prema samostalnosti. A u Maksimir je stigla Crvena zvezda, zajedno s razularenom hordom Delija predvođenih Željkom Ražnatovićem Arkanom.
- Kako će biti danas? Bit će krvavo! - govorio je nekoliko sati prije utakmice pripadnik Delija, obrastao u bradu i gotovo luđačkog izraza lica. Utakmica još nije ni počela, a Delije su uništile pola južne tribine, palili i čupali stolce. BBB-ovci nisu željeli dopustiti da im uništavaju stadion i odmah su reagirali.
- Nismo tad bili sami, uz nas su stali i Torcida i Armada... Svi smo se tog dana borili za Hrvatsku - ispričao je jedan od Dinamovih navijača. Bili su zajedno, a na suprotnoj strani stajala je milicija. Žestokim batinama milicajci su zaustavljali proboj BBB-ovaca, a negdje usred batinanja iz svlačionice je izašao tada 21-godišnji Zvonimir Boban. Policajac je pendrekom žestoko lupao po onesviještenom navijaču i Zvone je reagirao. Skočio je, koljenom udario milicajca i autorski potpisao trenutak koji je bio i ostao jedan od simbola raspada Jugoslavije.
- Samo sam reagirao na nepravdu. Mislim da je to ljudski i ponosim se tim potezom. Bio sam u dresu pa su me primijetili, ali ja sam riskirao samo svoju karijeru. Bilo je tamo klinaca koji su riskirali i život - govorio je Boban kasnije. Vjerojatno dugo nije bio svjestan da je i on jedan od onih koji su riskirali život.
- Kolege su me nagovarali da pucam na njega, da ga ubijem. Nisam ih želio poslušati - za hrvatske medije ispričao je prije nekoliko godina Šefik Ahmetović, milicajac kojeg je Boban udario.
Pravi rat na travnjaku tog je popodneva bio jači od nogometa, utakmica se nikad nije odigrala. Nikad ni prije ni kasnije neka utakmica na Maksimiru nije odgođena i nikad odigrana...

Idi na 24sata

Komentari 24

  • gradelji 15.05.2009.

    ma nikad nisam pratio nogomet, zapravo mrzio sam ga, moj djed je imao kratku karijeru u Hajduku 50-ih godina, i on mi je pričao da tada nije bilo tučnjava ni tih vaših dana ponosa i slave, kakav je to ponos ako si ti nekome razbio glavu, samo zato jer navija za drugi klub, jadni ste vi svi skupa poubijajte se već jednom, a mi NORMALNI ćemo za vas zapalit jednu svijeću

  • siptarcina 13.05.2009.

    E moj Šefik , što nisi prebio bitangu ?

  • davorinnn 13.05.2009.

    BOBAN LEGENDA...LJUDI TO JE BILO PRAVO ZAJEDNIŠTVO...BOG I HRVATI

Komentiraj...
Vidi sve komentare