To je to što me zanima!

Protivnici Hrvatske na Euru: Još nas boli onaj turski poraz

Hrvatska je na ždrijebu za Euro 2016. izvukla Španjolsku, Tursku i Češku. 24sata vam donosi pregled utakmica koje smo do sad igrali s tim reprezentacijama...
Vidi originalni članak

Nakon što smo saznali reprezentacije protiv kojih ćemo igrati na Euru u Francuskoj ( Španjolska, Turska, Češka ) sada ćemo se posvetiti povijesti i kako smo igrali sa svakom od ovih reprezentacija. Od protivnika koji nas čekaju najviše puta smo igrali protiv Turske.

Španjolska

Hrvatska je protiv Španjolaca igrala samo jednu službenu utakmicu , a to je bilo na Euru 2012. u Poljskoj i Ukrajini. Španjolci su tada jedva slavili 1-0 golom Jesusa Navasa u 88. minuti i kasnije postali prvaci. Hrvatskoj je tada jedino pobjeda igrala za prolaz, Španjolci su bili nemoćni cijelu utakmicu, a u 59. minuti Rakitić je promašio sto postotnu priliku.

Zatim je Ćorluka srušen u jedanaestercu, ali ništa nije dosuđeno. Za Hrvatsku su tada igrali: Pletikosa - Vida (Jelavić 66.), Ćorluka, Schildenfeld, Strinić - Srna, Rakitić, Modrić, Vukojević (Eduardo 81.), Pranjić (Perišić 66.) - Mandžukić.

Nije to jedini susret 'vatrenih' s 'furijom'. Ove dvije reprezentacije igrale su još četiri puta, a sve utakmice su bile prijateljske. Hrvatska u tim susretima ima omjer 1-1-2, zabila je četiri, a primila pet golova.

Turska

'Vatreni' su prvu službenu utakmicu s Turskom odigrali 1996. godine u Nottinghamu u Engleskoj. Hrvatska je slavila 1-0 golom Vlaovića , a na klupi Turske je i tada bio svevremenski Fatih Terim . Tada su za Hrvatsku igrali Ladić, Jarni, Štimac, Bilić, Jerkan, Asanović, Prosinečki, Boban (Soldo 57.), Stanić, Šuker (Pavličić 90.), Bokšić (Vlaović 73).

Onda je na raspored došla povijesna utakmica s Turcima na Euru 2008. u Austriji i Švicarskoj kada smo u četvrtfinalu doživjeli najšokantniji poraz nakon penala. U regularnom dijelu je bilo 0-0,  a u produžecima smo poveli preko Ivana Klasnića u 119. minuti. Navijači su slavili, a onda šok.

Iako sudačke nadoknade nije trebalo ni biti, u 122. minuti je Semih Senturk poravnao na 1-1. Turci su bili bolji izvođenjem penala. Za Hrvatsku su u tom susretu nastupili: Pletikosa - Ćorluka, Šimunić, Robert Kovač, Pranjić - Srna, Niko Kovač, Modrić, Rakitić, Kranjčar (Petrić, 65) - Olić (Klasnić, 97).

Osveta je uslijedila ubrzo, tri godine nakon, kad smo u sred Istanbula rastavili Turke 3-0 golovima Olića, Mandžukića i Ćorluke i četiri dana kasnije u Zagrebu remizirali 0-0. Za Hrvatsku su tada igrali: Pletikosa, Vida, Schildenfeld, Šimunić, Ćorluka, Dujmović, Modrić, Srna, Rakitić (Pranjić 83.), Olić (Jelavić,85.), Mandžukić (Eduardo 90.). Osveta je bila slatka, a sad slijede nove avanture sa starim poznanicima.

Češka

Hrvatska nikad nije igrala službenu utakmicu s Češkom, ali je dva puta igrala prijateljsku. Prvu utakmicu 'vatreni' su odigrali 1996. godine na turniru u Casablanci kada su pobijedili na penale 5-2 . Do sljedećeg susreta moralo se čekati čak 16 godina. Hrvatska je igrala prijateljsku utakmicu u Puli 2012. godine i pobijedila 4-2. Nikola Kalinić zabio je dva gola, a to je bilo prvi put u povijesti da je Češka primila četiri gola. Tomaš Rosicky tada je zabio svoj 20. gol.

Idi na 24sata

Komentari 39

  • Marko Pejić 15.12.2015.

    Hrvati moraju Turskoj da uzvrati . 2008 2016

  • bare000 15.12.2015.

    o cemu vi pricate ?????pa jel se zaboravili euro 96 kad je Goga Vlaovic zabio za prvu pobjedu Hrvatske na prvom euru i to nad za pobjedu nad Turcima 1:0,oni nas jednom na penale izbacili i sta onda???

  • bare000 15.12.2015.

    igrAmo protiv ISIL-a

Komentiraj...
Vidi sve komentare