Obavijesti

Sport

Komentari 39

Protivnici Hrvatske na Euru: Još nas boli onaj turski poraz

Protivnici Hrvatske na Euru: Još nas boli onaj turski poraz
15

Hrvatska je na ždrijebu za Euro 2016. izvukla Španjolsku, Tursku i Češku. 24sata vam donosi pregled utakmica koje smo do sad igrali s tim reprezentacijama...

VIDEO

Nakon što smo saznali reprezentacije protiv kojih ćemo igrati na Euru u Francuskoj ( Španjolska, Turska, Češka ) sada ćemo se posvetiti povijesti i kako smo igrali sa svakom od ovih reprezentacija. Od protivnika koji nas čekaju najviše puta smo igrali protiv Turske.

Španjolska

Hrvatska je protiv Španjolaca igrala samo jednu službenu utakmicu , a to je bilo na Euru 2012. u Poljskoj i Ukrajini. Španjolci su tada jedva slavili 1-0 golom Jesusa Navasa u 88. minuti i kasnije postali prvaci. Hrvatskoj je tada jedino pobjeda igrala za prolaz, Španjolci su bili nemoćni cijelu utakmicu, a u 59. minuti Rakitić je promašio sto postotnu priliku.

Zatim je Ćorluka srušen u jedanaestercu, ali ništa nije dosuđeno. Za Hrvatsku su tada igrali: Pletikosa - Vida (Jelavić 66.), Ćorluka, Schildenfeld, Strinić - Srna, Rakitić, Modrić, Vukojević (Eduardo 81.), Pranjić (Perišić 66.) - Mandžukić.

VIDEO

Nije to jedini susret 'vatrenih' s 'furijom'. Ove dvije reprezentacije igrale su još četiri puta, a sve utakmice su bile prijateljske. Hrvatska u tim susretima ima omjer 1-1-2, zabila je četiri, a primila pet golova.

Turska

'Vatreni' su prvu službenu utakmicu s Turskom odigrali 1996. godine u Nottinghamu u Engleskoj. Hrvatska je slavila 1-0 golom Vlaovića , a na klupi Turske je i tada bio svevremenski Fatih Terim . Tada su za Hrvatsku igrali Ladić, Jarni, Štimac, Bilić, Jerkan, Asanović, Prosinečki, Boban (Soldo 57.), Stanić, Šuker (Pavličić 90.), Bokšić (Vlaović 73).

Onda je na raspored došla povijesna utakmica s Turcima na Euru 2008. u Austriji i Švicarskoj kada smo u četvrtfinalu doživjeli najšokantniji poraz nakon penala. U regularnom dijelu je bilo 0-0,  a u produžecima smo poveli preko Ivana Klasnića u 119. minuti. Navijači su slavili, a onda šok.

Iako sudačke nadoknade nije trebalo ni biti, u 122. minuti je Semih Senturk poravnao na 1-1. Turci su bili bolji izvođenjem penala. Za Hrvatsku su u tom susretu nastupili: Pletikosa - Ćorluka, Šimunić, Robert Kovač, Pranjić - Srna, Niko Kovač, Modrić, Rakitić, Kranjčar (Petrić, 65) - Olić (Klasnić, 97).

VIDEO

Osveta je uslijedila ubrzo, tri godine nakon, kad smo u sred Istanbula rastavili Turke 3-0 golovima Olića, Mandžukića i Ćorluke i četiri dana kasnije u Zagrebu remizirali 0-0. Za Hrvatsku su tada igrali: Pletikosa, Vida, Schildenfeld, Šimunić, Ćorluka, Dujmović, Modrić, Srna, Rakitić (Pranjić 83.), Olić (Jelavić,85.), Mandžukić (Eduardo 90.). Osveta je bila slatka, a sad slijede nove avanture sa starim poznanicima.

Češka

Hrvatska nikad nije igrala službenu utakmicu s Češkom, ali je dva puta igrala prijateljsku. Prvu utakmicu 'vatreni' su odigrali 1996. godine na turniru u Casablanci kada su pobijedili na penale 5-2 . Do sljedećeg susreta moralo se čekati čak 16 godina. Hrvatska je igrala prijateljsku utakmicu u Puli 2012. godine i pobijedila 4-2. Nikola Kalinić zabio je dva gola, a to je bilo prvi put u povijesti da je Češka primila četiri gola. Tomaš Rosicky tada je zabio svoj 20. gol.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige
ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Evo što treba Rijeci i Dinamu u derbiju da bi osvojili naslov
ŠTO VI MISLITE?

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Evo što treba Rijeci i Dinamu u derbiju da bi osvojili naslov

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici za točno tjedan dana. Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju