To je to što me zanima!

Prva HNL 97/98.: Dominacija Croatije i "petarda" Partizanu

Jedna od najvećih Dinamovih europskih sezona bila je svakako 1997/1998. 'Modri' su u Hrvatskoj obranili duplu krunu, a u Europi pobijedili Partizan, Grasshoppers...
Vidi originalni članak

Hrvatska nogometna liga ulazi u svoju 30. sezonu. Tom prigodom na portalu 24sata pozabavit ćemo se povijesnim pregledom dosadašnje 24 sezone i izdvojiti najbolje priče u serijalu tekstova "30. sezona HNL-a" . Sedma sezona Prve HNL 1997./1998. bila je specifična, osim po nastavku Croatijine dominacije u HNL-u te "petarde" Partizanu u Ligi prvaka.

Ladić, Šarić, Krznar, Šimić, Jurić, Jurčić, Marić, Prosinečki, Viduka, Mujčin, Cvitanović. Heroji koji su 30. srpnja 1997. ispisali jednu od najljepših stranica Dinamove povijesti (tada kao Croatije) u Europi.

GORIČKA SENZACIJA 'Ušao sam u povijest Zvezde, ali igrao bih u Dinamu ili Hajduku'

Partizan je stigao na Maksimir nakon pobjede 1-0 iz prve utakmice prvog pretkola Lige prvaka. Pritisak je bio velik, na stadion se natiskalo 40.000 ljudi. Ali družina Marijana Vlaka odgovorila je izazovu. Već nakon prvog poluvremena "modri" su vodili 4-0 golovima Silvija Marića (dva), Igora Cvitanovića i Marka Viduke.

POGLEDAJTE VIDEO: Croatia - Partizan 5-0

Cvita je u drugom dijelu još jednom utrpao gol Beograđanima, a proslavio se i Dražen Ladić obranom penala. Croatia je izborila drugo pretkolo i ogled sa slavnim Newcastleom. Sreću s utakmice protiv Partizana zamijenili su šok i tuga nakon što je Temuri Ketsbaia u pretposljednjoj minuti produžetka uzvrata na Maksimiru zabio gol za 2-2 koji je Engleze odveo dalje. Croatia je nastup u Europi nastavila u Kupu Uefe prošavši Grasshopper i MTK , prije nego što ju je u osmini finala izbacio madridski Atlético .

POGLEDAJTE VIDEO: Dinamo - Newcastle 2-2

SLUŽBENO: Juranović za 700.000 potpisao s Legijom, Hajduk mu zahvalio

Croatia nije uspjela ući u elitno europsko nogometno natjecanje, no na domaćoj je sceni još uvijek bila neprikosnovena. Na krilima Vlade Petrovića , koji je bio najbolji strijelac "modrih" postigavši 12 golova u 32 utakmice, Zagrepčani su autoritativno prošli prvenstvom koje se sastojalo od prvog, dvokružnog dijela Lige 12 i deset kola Lige za prvaka.

POGLEDAJTE VIDEO: Dinamo - Atletico 1-1

Hajduk je treću sezonu u nizu završio kao doprvak, a Zagreb je unatoč petom osvojenom mjestu u svojim redovima imao najboljeg strijelca Matu Baturinu (19 golova). Nagradu za najboljeg nogometaša 1. HNL dobio je Mario Bazina , tada igrač Hrvatskog dragovoljca koji je pružio vrlo dobre nastupe u Intertoto kupu.

PRVI TRENING DINAMA Nova lica Menalo i Andrić, a svi mladi idu s juniorima u Nyon...

Croatia je, osim prvenstva, po treći put u nizu osvojila i Kup svladavši Varteks u finalu ukupnim rezultatom 3-1 (Mikić, Viduka, Marić). Ligu je napustio Samobor , Mladost 127 iz Suhopolja nakon razigravanja je zadržala status prvoligaša pobjedama nad Segestom, a Cibalia je ušla u društvo najboljih.

  • HNL 1997./1998.
  • prvak: Croatia
  • osvajač Kupa: Croatia
  • osvajač Superkupa: nije igrano
  • najbolji strijelac: Mate Baturina (Zagreb) - 19 golova
  • ušao: nitko
  • ispao: Samobor
Idi na 24sata

Komentari 1

  • GZIRA untd 02.08.2020.

    Dinamo Zagreb ! 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Komentiraj...
Vidi sve komentare