To je to što me zanima!

Prvi čovjek Olimpijskih igara u Riju dobio 30 godina zatvora!

Nuzman je bio predsjednik Organizacijskog odbora OI 2016. u Rio de Janeiru, proglašen je krivim po svim točkama optužnice koja ga je teretila za korupciju, udruživanje u zločinačku organizaciju, pranje novca...
Vidi originalni članak

Bivši predsjednik Brazilskog olimpijskog odbora Carlos Arthur Nuzman (79), koji je na čelu te organizacije proveo više od 20 godina, osuđen je na 30 godina i 11 mjeseci zatvorske kazne zbog koruptivnih radnji u procesu izbora Rio de Janeira za domaćina Olimpijskih igara 2016.

Presuda koju je donio sudac Marcelo Bretas objavljena je u četvrtak, prenosi agencija AP.

Nuzman je bio predsjednik Organizacijskog odbora OI 2016. u Rio de Janeiru, proglašen je krivim po svim točkama optužnice koja ga je teretila za korupciju, udruživanje u zločinačku organizaciju, pranje novca i izbjegavanje plaćanja poreza.

Ova presuda će postati pravomoćna tek nakon žalbenog postupka, a 79-godišnji Nuzman i njegov odvjetnik nisu komentirali odluku suca Bretasa.

U istom postupku su na zatvorsku kaznu osuđeni bivši guverner Rio de Janeira Sergio Cabral, poslovni poduzetnik Arthur Soares i glavni operativac u Organizacijskom odboru OI 2016. Leonardo Gryner. Istražitelji su utvrdili da su spomenuta trojica i Nuzman bili udruženi u procesu podmićivanja bivšeg predsjednika Međunarodnog atletskog saveza (IAAF) Laminea Diacka i njegovog sina Pape Diacka, koji su posredovali u kupovanju glasova za izbor Rio de Janeira kao domaćina OI 2016.

Cabral je u pritvoru još od 2016. i suočen je s brojnim drugim optužbama i predmet je drugih istraga, rekao je Bretasu prije dvije godine da je isplatio oko dva milijuna američkih dolara u zamjenu za osiguravanje do šest glasova na sjednici Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) na kojoj je Rio de Janeiru dodijeljeno domaćinstvo Olimpijskih i Paraolimpijskih igara. Pritom je Cabral rekao da je izvor novca bio dug koji je prema njemu imao Arthur Soares.

U Bretasovoj presudi Nuzman je proglašen "kao jedan od glavnih krivaca za promicanje i organiziranje zločinačkog pothvata, s obzirom da njegov položaj u Brazilskom olimpijskom odboru i vezama s međunarodnim organizacijama". Sudac je utvrdio da je Nuzman "vodio i koordinirao akcije drugih osoba" kako bi na nezakonit način isposlovao podršku MOO-a.

Rezultati istrage u ovom procesu bit će proslijeđeni vlastima u Senegalu i Francuskoj, gdje žive Papa Diack i Lamine Diack, objavio je sudac Bretas.

Izbor za domaćinstvo Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2016. proveden je sedam godina prije na zasjedanju Skupštine MOO-a u Kopenhagenu. Francuski dnevnik Le Monde je objavio rezultate istrage u kojoj su utvrdili da su članovi MOO-a bili potkupljeni tri dana prije glasovanja u kojem je Rio de Janeiro pobijedio Chicago, Tokio i Madrid.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Franco 26.11.2021.

    Jel se to napokon Južna Amerika počela čistit?

Komentiraj...
Vidi sve komentare