To je to što me zanima!

Radio u Manchester Unitedu i Barceloni, sad preuzeo Goricu

Litvu smo nekad respektirali u košarci, dok su Dražen i Cibona lomili Žalgiris i Sabonisa na putu do naslova europskog prvaka. Litavci su sad u Goricu doveli i glavnog trenera Valdasa Dambrauskasa (43)
Vidi originalni članak

Valdas Dambrauskas. Ima 43 godine, Litavac je i nasljednik Sergeja Jakirovića na poziciji glavnog trenera Gorice koju financiraju litavski investitori. Dambrauskas u Goricu dolazi iz litavskog kluba RFS (Rigas Futbola Skola) koji se na rastanku javno zahvalio treneru.

- Hvala ti, Valdas. Ti si dio ove obitelji i uvijek ćeš biti dobrodošao ako to poželiš. Sretno ti dalje u karijeri - napisali su iz RFS-a u kojem je njihov Valdas radio dvije godine i četiri mjeseca.

Kakav je trener Valdas Dambrauskas? Stručnjak novog doba. Kao nogometaš ne da nije bio nešto posebno dobar nego nikad nije bio profesionalni igrač. Školovao se u Engleskoj pohađajući smjer 'Sportska znanost i treniranje' na London Metropolitan University.

Kao trener je počeo raditi prije 13 godina, a praktično školovanje kroz rad stjecao je u brojnim prestižnim nogometnim Akademijama uključujući i one najprestižnije: Dambrauskas je radio u - Manchester Unitedu i Barceloni!

NEGATIVNI KOMENTARI ISTOG TRENA Cijena poraza protiv Hajduka? Jakirović otišao s klupe Gorice

Nakon rada s mladima i u Fulhamu i Brentfordu svoj je prvi posao vođenja seniorske momčadi dobio u Kingsbury London Tigersima. Nikad čuli za taj klub? A kako ćete čut' kad su (doslovno) deveta liga.

U domovini mu je šansu dao nacionalni nogometni savez povjerivši mu najprije U-17, a onda i U-19 reprezentaciju Litve prije nego što će, sedam godina unazad, biti povjerene prve momčadi Ekranasa, a onda i Žalgirisa.

Od listopada 2017. do danas bio je trener RFS-a s kojim je osvojio Kup i prestižni status doprvaka. Po svemu je Gorica, dakle, dobila 'laptop-trenera', ali negativne konotacije tog termina odavno su razbili brojni super-uspješni mladi stručnjaci, posebno u Njemačkoj.

Sličnim je putem prije nekoliko mjeseci krenula i Rijeka jer niti iza Simona Rožmana nije neka neodoljiva igračka karijera, a kao trener 100 posto je uronjen u svoju profesiju, koristi najsuvremeniju tehnologiju u donošenju konačne procjene, taktike i svih ostalih elemenata u trenerskoj domeni. I ne ide mu loše na Rujevici.

Dambrauskas voli igru s dva napadača, najčešće je to klasičnih 4-4-2, ali nije 'štreber' i voli se prilagoditi igračkom materijalu s kojim raspolaže. Kad je sa Žalgirisom osvojio dvije litavske titule, prvi suradnik bio mu je sportski direktor koji je glavni 'dizajner' i goričkog nogometnog uspjeha - Mindaugas Nikoličius.

Valdas Dambrauskas, dakle, ne dolazi u nepoznato nego na dobro pripremljen teren od strane operativca od njegovog najvećeg povjerenja. Prije mjesec dana je sa RFS-om potpisao na još dvije godine, ali Nikoličiusa nije mogao odbiti.

Minus u cijeloj priči? Ne mora biti minus za Goricu i čisto je subjektivan stav, ali odlazak Sergeja Jakirovića ne može biti drag nikome tko prati i voli hrvatski nogomet i HNL. 'Jakir' je u svakoj sredini u kojoj je igrao ili trenirao ostavio vrhunski profesionalni i ljudski trag. Baš su sa njima Litavci digli Goricu ne samo u Prvu HNL nego u gornji dom hrvatskog nogometa.

Dambrauskasu dobrodošlica u Goricu, a jedva čekamo isto napisati i Sergeju Jakiroviću kad sjedne na neku novu trenersku klupu.

Idi na 24sata

Komentari 37

  • 25.02.2020.

    Litavci investiraju u NK Goricu? Čisto pranje novca. Znaju oni da je to na Balkanu svakodnevnica i da nema problema.

  • Rafa 666 25.02.2020.

    To je isti k koda su Renata Jurčeca doveli

  • 25.02.2020.

    Trener postao žrtva prevelikih ambicija malog kluba, a koji se tek trebao graditi u veliki klub sa pravim trenerskim potpisom kojeg je imao zahvaljujući Sergeju(pogledajte vrijednost igrača prije i nakon što su prodani) .. Zaključak, izvučen je maksimum od postojećeg kadra i bez pravih pojačanja Gorica će imati ozbiljnih problema u budućnosti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare