To je to što me zanima!

Rijeku i Gent veže ista legenda, čovjek koji je rušio veliki Real...

Milan 'Minta' Ružić bio je dio one Rijekine generacije koja je rušila Real i skoro uzela naslov Zvezdi. Za Rijeku je odigrao 430 utakmica, a u Gentu je odigrao četiri nezaboravne sezone. Legenda ja oba kluba
Vidi originalni članak

Rijeka je i osamdesetih godina prošlog stoljeća bila - europski jaka. Na Rijeci su padali Real Madrid i Real Valladolid, Juventus je jedva odigrao neriješeno, velemajstor Damir Desnica dan-danas je u kolektivnom pamćenju Lokomotive Košice koju je na Kantridi izluđivao svojim svjetskim driblinzima i golovima...

U toj je velikoj generaciji Desnica bio prvo ime, Milan Radović golgeter, Srećko Juričić kapetan, Nenad Gračan mladi dragulj, Radojko Avramović među vratnicama, Miloš Hrstić svjetski lijevi branič, a dirigent tog orkestra bio je pokojni veznjak, blistava 'desetka' Milan 'Minta' Ružić.

Znate koliko su rijetki ljudi koje znate, a da o njima baš ni od koga i baš biti jednom niste čuli ni jednu jedinu ružnu riječ? E takav je čovjek bio Minta. Gospodin u kopačkama, onaj blagi 'čakavski' karakter. I igračina i ljudina.

U ondašnjoj reprezentaciji je šanse dobivao na kapaljku premda je bio jedan od najboljih igrača Jugoslavije, ali za ono je doba bio 'previše svjestan' i ponosan na to što je Primorac i Hrvat.

Mnogi su iz te generacije otišli u Belgiju. Desnica u Kortrijk, Juričić u Genk, a Minta u - Genk. Belgijski klub s kojim Rijeka 22. u gostima, a 29. srpnja na Rujevici igra za ulazak u skupine Europske lige. A Minta je vječna legenda: oba kluba!

- Bili smo dobra, baš dobra generacija. Uzeli smo dva Kupa, borili se za naslov, na Kantridi rušili velikane, a kad je došlo vrijeme da se ode van ama baš nitko od nas nije napravio inozemnu karijeru kao Minta. On je ostavio bez konkurencije najveći trag u europskom nogometu - kaže aktualni sportski direktor i rekorder po broju nastupa za Rijeku, Srećko Juričić.

- Minta je rođen u Kraljevici 1955., preminuo je od teške bolesti prije četiri i pol godine. Nema dana u kojem ne nedostaje njegova domaća riječ, taj divan karakter, iskrenost, blagost... Svi su ga voljeli jer drukčije je s Mintom bilo nemoguće. A o njemu kao nogometašu sve govori opće priznata činjenice: Milan Ružić je bez ikakve dvojbe jedan od najvećih igrača Rijeke svih vremena. Bio je i nogometna i ljudska klasa za sva vremena - podsjetio nas je Mintin suigrač i prijatelj, Srećko Juričić.

Belgijanci se zasad previše ne bave Europom jer za to, baš kao i Rijeka, nemaju vremena. U nedjelju igraju protiv Oostendea, a onda za šest dana dočekuju Rijeku. U kadru im je i Rijekin šampionski kapetan Franko Andrijašević, ali mu baš i ne daju neku minutažu. Na tablici belgijske Prve lige Gent je nakon tri kola osmi sa pobjedom, remijem i porazom, četiri osvojena boda te gol-razlikom 8:4.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • kicami 18.08.2019.

    Minta i njegova finta...nikad ga nećemo pozabit,legendarna 10-tka !

  • Le...Go... 17.08.2019.

    "U nedjelju igraju protiv Oostendea, a onda za šest dana dočekuju Rijeku. " ----Zar Rijeka i Gent igraju u subotu? ------Inače mislim da je Gent prolazan samo treba jaki blok kao protiv Aberdeen-a i mogla bi Rijeka opet u skupine LE.

  • 17.08.2019.

    Belgijska liga je zanimljiva club brugge, anderlecht, gent, genk svake godine netko drugi prvak jedno vrijeme je bio redovan svake sezone anderlecht kao kod nas dinamo ali sad ga nema baš, imaju prelijepe stadione to je liga koja spada u top 10

Komentiraj...
Vidi sve komentare