To je to što me zanima!

Ruski huligani napali Engleze i na stadionu; tučnjava i u Nici...

SRAMOTA Rusi su uzeli na zub Engleze u Marseilleu, gdje su trajali trodnevni krvavi obračuni. Nakon utakmice nahrlili su na dio tribine s navijačima "gordog Albiona" i tjerali ih na bijeg
Vidi originalni članak

Euro još nije bio ni počeo, a ruski huligani, potpomognuti Francuzima, otvorili su "frontu" protiv Engleza u Marseilleu. Nakon krvavih trodnevnih obračuna, izgredi su u subotu preselili i na sam Stade Vélodrome, gdje su Engleska i Rusija remizirale 1-1.

Po završetku utakmice ruski su navijači krenuli na engleske i potisnuli ih na sam rub južne tribine Vélodromea, gdje su mnogi potražili spas preskakanjem ograde. Redari su samo stajali uz teren i mirno promatrali nemile scene, a policije nije bilo nigdje.

Bilanca subotnjih nereda na ulicama Marseillea uoči utakmice desetero je privedenih huligana, a jedan Englez završio je u bolnici i bori se za život. Pretrpio je srčani udar nakon što su ga pretukli.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

No ne pune samo Rusi i i Englezi stupce crne kronike. Huliganski izgredi preselili su nešto istočnije na Azurnu obalu, u Nicu gdje je u nedjelju od 18 sati na rasporedu utakmica između Poljske i Sjeverne Irske.

Lokalni mediji izvještavaju kako su se francuski huligani potukli s navijačima Poljske i Sjeverne Irske koji su se družili u jednom kafiću i u prijateljskom raspoloženju iščekivali utakmicu. Letjele su staklene boce, pepeljare i drugo što im je došlo pod ruku. Sedmero osoba je ozlijeđeno.

UEFA i FA osudili divljaštvo

Europski nogometni savez (UEFA) i Engleski nogometni savez (FA) osudili su incidente, a čelnici europske krovne nogometne organizacije najavili su hitan sastanak na temu suzbijanja navijačkog nasilja.

- Ljudi koji se pribjegavaju nasilju nemaju mjesto u nogometu", stoji u UEFA-inom priopćenju. Iz Engleskog nogometnog saveza pozvali su navijače na "pristojno ponašanje" te izrazili razočaranje scenama viđenim u Marseilleu.

Organizatori Europskog nogometnog prvenstva izrazili su bojazan da bi se scene iz Marseillea mogle ponoviti i u drugim francuskim gradovima, a prvi dvoboj od onih koje su svrstali među najrizičnije, današnja je utakmica Hrvatske i Turske na pariškom Parku prinčeva. Taj je sraz na skali rizika od 1 do 4 dobio ocjenu 3, baš kao i utakmice Njemačka - Poljska (16. lipnja na Stade de Franceu), Engleska - Wales (16. lipnja u Lensu) i Ukrajina - Poljska (21. lipnja u Marseilleu).

- Na svim tim utakmicama će biti postrožene mjere opreza. Nakon onoga što se dogodilo u Marseilleu, više ne smije biti propusta u osiguranju, a odgovor na bilo kakav oblik nasilja mora biti brz i efikasan - izjavio je voditelj Nacionalnog odjela za borbu protiv huliganizma Antoine Boutonnet za agenciju AFP.

Francuski ministar unutarnji poslova Bernard Cazeneuve izdao je priopćenje u kojem ističe da francuska policija ima pod kontrolom sigurnosnu situaciju te da su u obzir uzete "sve prijetnje, uključujući i one od mogućih terorističkih napada".

Ruski mediji navode kako UEFA neće propustiti kazniti nogometne saveze Engleske i Rusije, a francuske i engleske novine su navijačke sukobe u Marseilleu nazvale sramotnima. Prema francuskom sportskom dnevniku L'Equipeu "strah je već pobijedio na Euru", a sportskim prilogom nedjeljnog izdanja londonskog Daily Maila dominira naslov "Povratak u crne godine".

Idi na 24sata

Komentari 85

  • tony2 12.06.2016.

    h

  • nokia010 12.06.2016.

    Bravo braco Rusi, zna se kakvi su englezi.

  • Onaj-tamo 12.06.2016.

    Interesantno, drugi izvori informacija opisuju dogadjaje sasvim obrnuto. Dobio 24sata antiruske naputke iz sredisnjice...

Komentiraj...
Vidi sve komentare