To je to što me zanima!

S Kariba u 2. HNL: Veznjak iz Sv. Lucije kod nas bere masline

SA SV. LUCIJE U DRUGU HNL Zaine Pierre (24), nogometaš Novigrada, došao je iz karipske državice od 160.000 ljudi, a prije dolaska u našu 2. ligu igrao je u ligi Trinidada i Tobaga
Vidi originalni članak

Ma mi smo vam internacionalna momčad. Komotno se možemo zvati Internazionale, nasmijao se Nino Bule, trener Novigrada, drugoligaša koji u momčadi ima i čak i igrača iz karipskog otočja, iz državice Sveta Lucija

Zaine Pierre, 24-godišnjak, u Novigrad je došao nakon epizode u Trinidadu i Tobagu, gdje je igrao za klub koji se zove W Connection. U njemu je Zaine i počeo inozemnu karijeru, nakon čega je otišao u Italiju i tri sezone proveo u dresu Genoe. Igrao je za mladu momčad, bio i na posudbama, a u siječnju 2016. vratio se u W Connection. Godinu i pol poslije završio je u Hrvatskoj. U Novigradu, u drugoj hrvatskoj ligi.

- Pierre je u Novigrad došao s Kariba. Kako se snašao? Bogme lijepo. Ali kako i ne bi? More mu je tamo, more mu je ovdje - rekao je trener Novigrada Nino Bule, koji je sa svojom momčadi odveo moćni Dinamo do penala, do velike drame u osmini finala Kupa.

Pierre je na poziciji zadnjeg veznog odigrao svih 90 minuta.

Nema votke za naše Ruse

- Pierrea nam je ponudio jedan menadžer i odlučili smo ga uzeti. Nije dugo igrao, ali pokazao je već da je pojačanje za nas. S njim nemam nikakvih problema, pa tako ni u komunikaciji. Razgovaramo na engleskom, na hrvatskom je naučio, naravno, samo psovati - smije se trener Bule.

Zaine se rodio u Denneryju, jednom od nekoliko gradića na Svetoj Luciji, otoku od 160.000 stanovnika na granici Karipskog mora i Atlantskog oceana. I svakako je najegzotičnije inozemno pojačanje Novigrada, iako ne jedino. Tu su dva Rusa, Aleksandar Smirnov i Artem Vijatkin, zatim Crnogorac s američkom putovnicom Ronaldo Rudović te Srbin Nemanja Belaković. Posljednja dvojica znali su kamo dolaze, a Rusi su stigli iz neke druge priče. Smirnov je na posudbi iz ruskog niželigaša Dolgoprudnija, a Vijatkin iz druge momčadi Zenita.

- Obojica su naučili hrvatski jezik. U momčadi imam pravilnik o kažnjavanju i nagrađivanju, tako da s Rusima nema problema. Nema votke izvan terena - smije se Bule i dodaje:

- Nemanja Belaković je godinama u momčadi i on je ovdje postao već kao Istranin.

Bez pobjede već 40 dana

Kad je krenuo nabrajati, shvatio je da možda ni ime njegova kluba nije idealno pogođeno...

- Kad smo već tako internacionalna momčad, komotno se možemo zvati Internazionale - našalio se trener Novigrada.

Kako bi se ljudi iz različitih kultura međusobno zbližili, kako bi ih domaći igrači što bolje prihvatili, potreban je i dodatan trud mladog trenera.

- Odvedem ih i na team building. Evo, baš smo nekidan brali masline, pomagali smo malo predsjedniku kluba Robertu Bradiću, a usput smo se družili - kazao je Bule.

I dan poslije žalio je za propuštenom ogromnom šansom, ne dovede svaki dan drugoligaš Dinamo do penala.

- Gledao sam snimku utakmice i stvarno smo dali svoj maksimum. Šteta što na kraju nije bilo sreće - kazao je Bule.

Nakon izvanrednih, ali i atraktivnih obaveza tijekom tjedna, Novigrad se za vikend vraća u drugoligašku realnost. A ondje mu baš i ne cvjetaju ruže. Trenutačno je na 11. mjestu prvenstvene ljestvice, ima 13 bodova u 14 utakmica, a posljednji put je ostvario pobjedu još 23. rujna. Nakon toga Novigrad je nanizao osam utakmica bez pobjede. Pet poraza, dva remija i, za kraj, poraz na penale od Dinama.

- Cilj se zna, treba izboriti ostanak u ligi - kaže Bule.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • antemilica 02.11.2017.

    kako smo mi blesavi.umjesto da se dovode sa strane samo igraci,koji ce podici nivo kvalitete,mi dovodimo treceklasne crnce i migrante u nasu ligu,od kojih ce 99% njih do kraja zivota ostati ovdje.sramota

  • mandrillost 02.11.2017.

    To je civilizacije za razliku od zadarskog pingvina iz neke selendre obraslo granjem i travom!! To Pierre nedaj se ljudino!

Komentiraj...
Vidi sve komentare