To je to što me zanima!

Šareni "metak": Brazuca i sve lopte na svjetskim prvenstvima

Sve lopte na svjetskim prvenstvima do 1970. bile su slične. Smeđe, jednobojne i - teške. Sve do revolucije iz Adidasa. Tad su na SP-u u Meksiku predstavili Telstar
Vidi originalni članak

Adidas je na Brazuci radio više od dvije godine. Vrhunski inženjeri pobrinuli su se da na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2014. godine igrači udaraju dosad najnapredniju loptu u povijesti svjetskih prvenstava. 

Brazucu je testiralo više od 600 igrača, a Fifa ju je tajno ubacila na SP za igrače do 20 godina, samo s drugačijim izgledom. Prvi put u povijesti izrade lopte Adidas je koristio šest poliuretanskih panela što bi trebalo omogućiti da se lopta ponaša isto u svim vremenskim uvjetima. 

Prva lopta na SP-u 1930.

Nekada to nije bilo baš tako. Na otvaranju Svjetskog nogometnog prvenstva u Urugvaju 1930. godine, prvog svjetskog prvenstva u povijesti, igrači su gledali prema nebu i molili se da ne padne kiša. Jer da je pala, to klupko kože natopilo bi se vodom i praktički bi onemogućilo normalno igranje. 

Revolucija iz Adidasa

Sve lopte na svjetskim prvenstvima do 1970. godine bile su slične. Smeđe, jednobojne i - teške. Sve do revolucije iz Adidasa. Na SP-u 1970. godine Adidas je predstavio Telstar. Lopta je bila u potpunosti od kože, prva bijela lopta s crnim detaljima. Na SP-u u Meksiku napravili su prvu sintetičku loptu. Bila je to Adidas Azteca. 

U Italiji igrali s "raketom"

Najbrža lopta bila je predstavljena u Italiji 1990. godine. Adidas Etrusco sadržavala je unutarnji sloj poliuretanske pjene što joj je davalo brzinu kao niti jednoj prije nje. Adidasove "Tricolorce" Hrvati se rado sjećaju. S njom su Šuker i društvo osvojili broncu. Na SP-u 2006. igralo se s Adidasovom Teamgeist loptom. 

Hrvati bi s Brazucom rado "zapaprili" Brazilu

U Južnoj Africi naši reprezentativci nisu dobili šansu isprobati Jabulani, loptu s najčudnijom putanjom u povijesti, a s Brazucom ćemo otvoriti Mundijal protiv Brazilaca. Prva je to lopta kojoj su ime birali navijači, a i dosad najšarenija lopta u povijesti svjetskih nogometnih prvenstava.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • strmi007 09.06.2014.

    ima odličnih

  • user_320725 09.06.2014.

    Ova iz 30ih je najjača ;) . Kao da su je divlji psi izgrizli

  • Chris_McCandless 09.06.2014.

    Na stranu izgled, ali meni je lopta iz 2002 (Korea&Japan) daleko najdraža s kojom sam igrao, bila mi je savršena.

Komentiraj...
Vidi sve komentare