To je to što me zanima!

Sin i tata Erceg istoga su dana postali državni prvaci u kanuu

Tata Ivan je Darkov osobni trener. Iako je prvo krenuo na nogomet i košarku, otac ga je na vrijeme usmjerio. Darko je, osim vrstan sportaš, i odličan učenik matematičke gimnazije i sudionik natjecanja u znanju
Vidi originalni članak

Perspektivni kanuist Marsonije, Darko Erceg (16) postao je sredinom travnja prvak Hrvatske u kanuu jednokleku na 15 km. 
Dok je on briljirao u kategoriji juniora, njegov otac i osobni trener Ivan Erceg (47) doveslao je do titule prvaka na 20 km u kategoriji veterana. 

- Ja sam počeo s 12 godina i cijeli sam život u veslanju. Darko je kao svaki klinac krenuo s različitim sportovima, nogomet pa košarka, ali ja sam znao da je građen za veslača. S 13 godina je počeo i odmah ostvario odlične rezultate - priča otac Ivan, koji je bio juniorski prvak Jugoslavije, višestruki prvak Hrvatske i reprezentativac. 

Mladi Darko lani je već uspio ući u reprezentaciju, a svoj status potvrdio je i ove godine. Prema riječima Vinka Mijočevića, koordinatora Stručnoga stožera hrvatske kajak-kanu reprezentacije, radi se o “najuspješnijem članu hrvatske juniorske reprezentacije i sportašu koji je budućnost hrvatskoga i svjetskog kajakaštva”.

- Darko je lani na Turniru olimpijskih nada, što se smatra neslužbenim svjetskim prvenstvom za mlađe dobne uzraste, izborio jedina dva hrvatska A finala. Osvojio je deveta mjesta i bio naš najuspješniji reprezentativac. Sad se pripremamo za taj isti turnir i imamo velike ambicije - priča otac i trener. 

Iako često nije lako spojiti uloga i trenera i roditelja, Ivan i Darko zasad dobro funkcioniraju. Iako je počeo s veslanjem 2015. godine, Darko je već 2016. bio dvostruki kadetski prvak Hrvatske (u kanuu jednokleku na 500 m i 1000 m) te osvajač Kupa Republike Hrvatske u kategoriji kadeta (kanu jednoklek na 1000 m).

- Nekad naravno podviknem, ali moram priznati da je dobar. Uporan je, sluša me, i dobro nam ide - smije se Ivan.

Na prošlogodišnjem državnom prvenstvu u maratonu te sprintu Darko je postao šesterostruki juniorski viceprvak Hrvatske, a iste godine stekao je titulu dvostrukog osvajača Kupa RH u kategoriji mlađih juniora. 

Mladić iz Slavonskog Broda  je, osim vrsni sportaš koji trenira šest puta tjedno i odličan učenik prvog razreda matematičke Gimnazije “Matija Mesić”. Redoviti je sudionik županijskih i državnih natjecanja u znanju iz hrvatskog jezika, geografije i matematike. No, svaki će sportski pedagog zaključiti kako se predanost izvršenju školskih obveza, organiziranost, ustrajnost u vježbanju i natjecateljski duh mogu samo pozitivno odraziti na sportski odgoj i uspjeh pojedinca. 

*Ivana Opačak je tajnica KKK Marsonia iz Slavonskog Broda

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Mister_11_Posto 01.05.2018.

    LOL državni prvaci, kad osvoje nešto na međunarodnim natjecanjima nek se jave!

Komentiraj...
Vidi sve komentare