To je to što me zanima!

Sir Alexa Fergusona umalo su otpustili iz Manchestera 1989.

Tjerali su ga jer je bio 11. u prvenstvu. No preživio je i donio 'crvenim vragovima' čak 36 trofeja, uključujući dva u Ligi prvaka - 1999. i 2008. godine. Cilja na treći...
Vidi originalni članak

Manchester United osvojio je 1989. godine 11. mjesto u prvenstvu, a početak iduće sezone bio je katastrofalan. Izgubio je od Manchester Cityja 5-1, a u prvih osam utakmica imao je čak šest poraza. Novinari i najvjerniji navijači prstom su pokazali na Alexa Fergusona.

- U tri godine ovdje nije napravio ništa. Ovo je najcrnje razdoblje u povijesti Uniteda, on mora dobiti otkaz. Pa nikad neće ništa osvojiti. Jedan je Busby. Ovaj mu nije ni do koljena - pisali su novinari u jesen 1989. godine.

Uprava je s Fergusonom ozbiljno porazgovarala i odlučila mu dati još jednu priliku. Iako je većina navijača bila protiv toga. Prvi trofej osvojio je 1990., na Wembleyu u FA Cupu. Četiri godine nakon dolaska na Old Trafford. Tad je počela velika serija. Do današnjeg finala sir Alex je ukupno osvojio 36 naslova, uključujući dva u Ligi prvaka - 1999. i 2008. Zanimljivo je koliko je Ferguson imao sreće u finalima. Bayern je pogodio dvije, a Chelsea čak tri stative kad je njegov Manchester uzimao naslove. Imao je škotski velikan i dobar nos. Protiv Bayerna je u Kupu kupova 1983. s klupe uveo Johna Hewitta koji je zabio za pobjedu i njegov prvi veliki europski trofej. Tad je sjedio na klupi škotskog Aberdeena.

Na Nou Campu je prije 12 godina s klupe uveo Sheringhama i Solskjaera, koji su u sudačkoj nadoknadi srušili Bayern i donijeli mu Ligu prvaka.

Barca se dobro mora čuvati igrača koje sir Alex večeras uvede s klupe. Nije slučajno da je finala dobivao zbog svog sjajnog osjećaja.

Prije dvije godine Guardiola ga je nadmudrio, ali vjeruje kako se to ne može ponoviti.

- Sad smo puno iskusniji, znamo da trebamo napasti Barcelonu, da samo tako možemo uzeti naslov. Vjerujem da je ovo naša večer - rekao je jedan od najvećih trenera u povijesti.

Guardioli bi ovo mogla biti zadnja utakmica u Barci

Pepu nije dobro krenulo u Barceloni. Nije dobio prve dvije utakmice i žestoko su ga kritizirali. Ondašnji predsjednik Laporta beskrajno mu je vjerovao i nije htio ni pomisliti na to da mu da otkaz. Nije pogriješio. Guardiola je u tri sezone s Barcom već osvojio devet trofeja. Veliki Cruyff smatra da bi mogao otići nakon ovog finala.

- Pep je naporno radio proteklih godina i ne bi me začudio njegov odlazak, neovisno o ishodu finala. Ako ode, učinit će to samo zato što je teško nositi se dugo s visokim očekivanjima - prognozirao je Nizozemac.

Može postati drugi trener s tri naslova prvaka Europe

Englezi primaju malo golova

Barca je zabila najviše golova u Ligi prvaka, ali je United u 12 utakmica ove sezone primio samo četiri gola. U zadnje tri međusobne utakmice pala su samo tri gola.

Josea Mourinha pitao je za savjet

Mourinho ih odlično poznaje. On će mi pomoći u pripremi finala. Reći će mi sve o Barceloni, rekao je sir Alex.

Jednom je u finalu bio bolji od Barce

Prije dvije godine Katalonci su ga dobili u Ligi prvaka, a Alex je 1991. s Unitedom njih dobio u finalu Kupa kupova.

U karijeri je dosad osvojio 47 naslova

Ferguson je najuspješniji britanski trener u povijesti. S Aberdeenom i Man. Unitedom osvojio je čak 47 naslova.

Zabio je Dinamu dva gola 1967.

Alex je igrao za Dunfermline protiv Dinama u Kupu velesajamskih gradova. Zabio je dva gola za pobjedu 4-2.

Bob Paisley jedini je trener koji je triput osvojio europski naslov

Bob Paisley s Liverpoolom je osvojio tri naslova europskog prvaka. Jedini je trener kojem je to uspjelo u povijesti. Alex Ferguson ga prije dvije godine u Rimu nije uspio stići, sad ima novu priliku za to.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Peruzzi 28.05.2011.

    Pazite, nitko upravi Manchestera nebi zamjerio da su ga smjenili tada. To bi bilo normalno da je dobio otkaz i da se našao samo jedan član tadašnje uprave koji bi bio čvrst u stavu da mu se da otkaz, današnjih uspjeha nebi bilo. Nažalost, danas bi u bilo kojem velikom klubu dobio ekspresan otkaz čak i u malim klubovima, a u hrvatskim klubovima da ni ne pričam.. Bilo kako bilo kapa dole Sir Alex, ali Barca večeras uzima kantu u svoje vitrine... Barcaaaaaaaa:)

  • david69 28.05.2011.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 4 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • mužjak 28.05.2011.

    joj daj molim te,sad tražite nešto što je bilo prije 20 godina

Komentiraj...
Vidi sve komentare