Obavijesti

Sport

Komentari 9

Sir Alexa Fergusona umalo su otpustili iz Manchestera 1989.

Sir Alexa Fergusona umalo su otpustili iz Manchestera 1989.
7

Tjerali su ga jer je bio 11. u prvenstvu. No preživio je i donio 'crvenim vragovima' čak 36 trofeja, uključujući dva u Ligi prvaka - 1999. i 2008. godine. Cilja na treći...

VIDEO

Manchester United osvojio je 1989. godine 11. mjesto u prvenstvu, a početak iduće sezone bio je katastrofalan. Izgubio je od Manchester Cityja 5-1, a u prvih osam utakmica imao je čak šest poraza. Novinari i najvjerniji navijači prstom su pokazali na Alexa Fergusona.

- U tri godine ovdje nije napravio ništa. Ovo je najcrnje razdoblje u povijesti Uniteda, on mora dobiti otkaz. Pa nikad neće ništa osvojiti. Jedan je Busby. Ovaj mu nije ni do koljena - pisali su novinari u jesen 1989. godine.

Uprava je s Fergusonom ozbiljno porazgovarala i odlučila mu dati još jednu priliku. Iako je većina navijača bila protiv toga. Prvi trofej osvojio je 1990., na Wembleyu u FA Cupu. Četiri godine nakon dolaska na Old Trafford. Tad je počela velika serija. Do današnjeg finala sir Alex je ukupno osvojio 36 naslova, uključujući dva u Ligi prvaka - 1999. i 2008. Zanimljivo je koliko je Ferguson imao sreće u finalima. Bayern je pogodio dvije, a Chelsea čak tri stative kad je njegov Manchester uzimao naslove. Imao je škotski velikan i dobar nos. Protiv Bayerna je u Kupu kupova 1983. s klupe uveo Johna Hewitta koji je zabio za pobjedu i njegov prvi veliki europski trofej. Tad je sjedio na klupi škotskog Aberdeena.

Na Nou Campu je prije 12 godina s klupe uveo Sheringhama i Solskjaera, koji su u sudačkoj nadoknadi srušili Bayern i donijeli mu Ligu prvaka.

Barca se dobro mora čuvati igrača koje sir Alex večeras uvede s klupe. Nije slučajno da je finala dobivao zbog svog sjajnog osjećaja.

Prije dvije godine Guardiola ga je nadmudrio, ali vjeruje kako se to ne može ponoviti.

- Sad smo puno iskusniji, znamo da trebamo napasti Barcelonu, da samo tako možemo uzeti naslov. Vjerujem da je ovo naša večer - rekao je jedan od najvećih trenera u povijesti.

Guardioli bi ovo mogla biti zadnja utakmica u Barci

Pepu nije dobro krenulo u Barceloni. Nije dobio prve dvije utakmice i žestoko su ga kritizirali. Ondašnji predsjednik Laporta beskrajno mu je vjerovao i nije htio ni pomisliti na to da mu da otkaz. Nije pogriješio. Guardiola je u tri sezone s Barcom već osvojio devet trofeja. Veliki Cruyff smatra da bi mogao otići nakon ovog finala.

- Pep je naporno radio proteklih godina i ne bi me začudio njegov odlazak, neovisno o ishodu finala. Ako ode, učinit će to samo zato što je teško nositi se dugo s visokim očekivanjima - prognozirao je Nizozemac.

Može postati drugi trener s tri naslova prvaka Europe

Englezi primaju malo golova

Barca je zabila najviše golova u Ligi prvaka, ali je United u 12 utakmica ove sezone primio samo četiri gola. U zadnje tri međusobne utakmice pala su samo tri gola.

Josea Mourinha pitao je za savjet

Mourinho ih odlično poznaje. On će mi pomoći u pripremi finala. Reći će mi sve o Barceloni, rekao je sir Alex.

Jednom je u finalu bio bolji od Barce

Prije dvije godine Katalonci su ga dobili u Ligi prvaka, a Alex je 1991. s Unitedom njih dobio u finalu Kupa kupova.

U karijeri je dosad osvojio 47 naslova

Ferguson je najuspješniji britanski trener u povijesti. S Aberdeenom i Man. Unitedom osvojio je čak 47 naslova.

Zabio je Dinamu dva gola 1967.

Alex je igrao za Dunfermline protiv Dinama u Kupu velesajamskih gradova. Zabio je dva gola za pobjedu 4-2.

Bob Paisley jedini je trener koji je triput osvojio europski naslov

Bob Paisley s Liverpoolom je osvojio tri naslova europskog prvaka. Jedini je trener kojem je to uspjelo u povijesti. Alex Ferguson ga prije dvije godine u Rimu nije uspio stići, sad ima novu priliku za to.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...