To je to što me zanima!

Snimali dokumentarac o Fifi i Kataru, završili su u pritvoru

Skupina njemačkih novinara u Kataru je snimala posljednji dio dokumentarnog filma o korupciji i dobivanju SP-a 2022. godine. No vlasti su ih uhitile i strpale u pritvor...
Vidi originalni članak

Uhitili su nas, ispitivali i nismo smjeli napustiti zemlju danima. Sav materijal je izbrisan, a oprema uništena. Što će Fifa reći na ovo?, napisao je njemački novinar Florian Bauer na Twitteru. On je bio jedan od njemačkih novinara koji su radili na dokumentarnom filmu ‘The Selling of Football – Sepp Blatter and the Power of FIFA’, u kojem je glavna tema bila korupcija i povezanost Fife i Katara u vezi domaćinstva Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine.

PIXSELL

Novinari iz njemačkih kuća ARD i WDR bili su u pritvoru 14 sati, ispitivale su ih lokalne vlasti i policija. Iako im je sav materijal koji su snimili u Kataru izbrisan, dokumentarac je objavljen na njemačkoj televiziji zahvaljujući materijalima prikupljenima u višemjesečnom istraživanju. U dokumentarcu postoje inkriminirajući bankovni računi koji pokazuju da je Katar kupio domaćinstvo SP-a.

Fifa je organizaciju Svjetskog prvenstva 2022. godine dodijelila Kataru. Predsjednik Fife Sepp Blatter rekao je kako je to bila pogreška, misleći na ignoriranje vremenskih uvjeta zbog kojih će se SP prvi put u povijesti igrati u studenom i prosincu, ali i dodao kako u postupku odabira domaćina za Mundijal nije bilo afere ni mita. 

Prošle godine glavni istražitelj Michael Garcia, čovjek koji je posljednje dvije godine bio na čelu Fifinog etičkog povjerenstva, dao je ostavku jer njegova istraga o nepravilnostima u Fifinom dodjeljivanju SP-a Kataru nije u potpunosti objavljena. Umjesto 430 stranica povjerljivih dokumenata, njemački sudac Joachim Eckert skratio je izvještaj na samo 40-ak stranica i veći dio detalja jednostavno prešutio.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • Forza71 05.05.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • Kufer_1 05.05.2015.

    Jadan onaj narod što radi za komad kruha u Kataru. Al ima Boga za svakoga, svi će oni doći na red. FIFA MAFIJA !

  • ..................... 05.05.2015.

    zasto bi ovdje bila korupcija ne kuzim..

Komentiraj...
Vidi sve komentare