To je to što me zanima!

Šola: Moj bob je neuništiv i ići će u "Ledeni muzej" u Splitu

MALO ZAPUŠE BURA I ETO...Građane Splita je zbunio bob kojeg je znažna bura otkrila. Ubrzo se našao njegov vlasnik, tko drugi nego otac boba u Hrvata - legendarni Ivan Šola
Vidi originalni članak

Još 2000. godine prodao sam u pola cijene građevinski teren s napola izgrađenim temeljima obiteljske kuće kako bih kupio bob, a sada ispada da sam ga zaboravio ili bacio. Nema govora o tome, kaže prvi čovjek bob sporta u Hrvata Ivan Šola.

Priča se zavrtjela posve slučajno. Bob četverosjed stajao je godinu dana pokriven ceradom u jednom splitskom kvartu, no jaka bura potrgala je ceradu i otkrila ga. Ljudi su mislili da je napušten, ponudili ga Muzeju sporta na čuvanje, no vrlo brzo se javio pravi vlasnik - legendarni Ivan Šola - kojem je bob na kraju i vraćen.

Može on i na -17

- Kamo sreće da je netko o nama vodio računa kao što sada svi vode računa o bobu. Jer o nama je trebalo voditi računa, a o bobu ne. Ovaj bob je bio redovito u pogonu, vozio je i lani, tako da nema govora da je on izgubljen, zaboravljen, bačen... To je moj bob, koji sam osobno kupio, i on je dovoljno dobar za treninge. A tu gdje su ga pronašli parkiran je oduvijek, jer je tu moja garaža. Izrađen je od plastike i ne može mu se ništa dogoditi. Ako može u St. Moritzu ležati na -17 ispod cerade, onda može i u Splitu – pojašnjava Šola i smije se:

- Da je to bio brod ili automobil, nitko se ne bi ni osvrnuo, ali eto, bio je bob, i to je ljudima vjerojatno privuklo pozornost. Uz njega stoji i prikolica kojom ga prevozimo na treninge, ali ona nije bila interesantna. Ništa, lijepo je znati da je ljudima toliko stalo, nadam se da će se isti ti javiti i kad netko od nas završi u bolnici, kao puno puta do sada.

Očito je jedna obična bura bila dovoljna da opet zakotrlja priču o bob sportu u Hrvatskoj.

Splitu 'Ice Muzej'

- Ma mi radimo normalno, punom parom, i nadamo se da ćemo s jednom posadom ući u finale OI 2017. Bili smo na tri Olimpijade, ići ćemo i na četvrtu... U ovom bobu su odgojene generacije, on nam služi za treninge i prevrtanja. Nekonkurentan je za natjecanja, za koja imamo novi, karbonski, koji je puno bolji i brži, ali na nečemu se mora i trenirati.

Iako je u prvom planu sportski rezultat i uspjeh, Šola razmišlja i korak dalje, njegova namjera je omogućiti stabilnije financiranje bob sporta, i to osnivanjem ‘Ice muzeja’.

Kao Jamajčani...

- Imamo desetinku slabiji start od Nijemaca i Britanaca, što je doista sjajno, ali moramo još dosta ulagati i trenirati... Mi smo egzotična bob priča, poput priče o jamajčanskom bobu. Željeli bi osnovati ‘Ice muzej’, u njemu izložiti bob, sanjke, razbijene i kacige, medalje... vjerujemo da bi to turistima bilo jako zanimljivo, a od ulaznica i suvenira bi nešto mogli i zaraditi. Naravno da želimo da to bude u Splitu, jer je ideja o hrvatskom bobu i krenula iz Splita, tamo bi nam bile i prostorije saveza, ima velike nade Ivan Šola.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Pawo.Soldan 14.06.2017.

    hrvatski bob team je kao jamajkanski bob team iz one komedije ledena staza

Komentiraj...
Vidi sve komentare