Obavijesti

Sport

Komentari 2

Šola: Moj bob je neuništiv i ići će u "Ledeni muzej" u Splitu

Šola: Moj bob je neuništiv i ići će u "Ledeni muzej" u Splitu
1

MALO ZAPUŠE BURA I ETO...Građane Splita je zbunio bob kojeg je znažna bura otkrila. Ubrzo se našao njegov vlasnik, tko drugi nego otac boba u Hrvata - legendarni Ivan Šola

VIDEO

Još 2000. godine prodao sam u pola cijene građevinski teren s napola izgrađenim temeljima obiteljske kuće kako bih kupio bob, a sada ispada da sam ga zaboravio ili bacio. Nema govora o tome, kaže prvi čovjek bob sporta u Hrvata Ivan Šola.

Priča se zavrtjela posve slučajno. Bob četverosjed stajao je godinu dana pokriven ceradom u jednom splitskom kvartu, no jaka bura potrgala je ceradu i otkrila ga. Ljudi su mislili da je napušten, ponudili ga Muzeju sporta na čuvanje, no vrlo brzo se javio pravi vlasnik - legendarni Ivan Šola - kojem je bob na kraju i vraćen.

Može on i na -17

- Kamo sreće da je netko o nama vodio računa kao što sada svi vode računa o bobu. Jer o nama je trebalo voditi računa, a o bobu ne. Ovaj bob je bio redovito u pogonu, vozio je i lani, tako da nema govora da je on izgubljen, zaboravljen, bačen... To je moj bob, koji sam osobno kupio, i on je dovoljno dobar za treninge. A tu gdje su ga pronašli parkiran je oduvijek, jer je tu moja garaža. Izrađen je od plastike i ne može mu se ništa dogoditi. Ako može u St. Moritzu ležati na -17 ispod cerade, onda može i u Splitu – pojašnjava Šola i smije se:

- Da je to bio brod ili automobil, nitko se ne bi ni osvrnuo, ali eto, bio je bob, i to je ljudima vjerojatno privuklo pozornost. Uz njega stoji i prikolica kojom ga prevozimo na treninge, ali ona nije bila interesantna. Ništa, lijepo je znati da je ljudima toliko stalo, nadam se da će se isti ti javiti i kad netko od nas završi u bolnici, kao puno puta do sada.

Očito je jedna obična bura bila dovoljna da opet zakotrlja priču o bob sportu u Hrvatskoj.

Splitu 'Ice Muzej'

- Ma mi radimo normalno, punom parom, i nadamo se da ćemo s jednom posadom ući u finale OI 2017. Bili smo na tri Olimpijade, ići ćemo i na četvrtu... U ovom bobu su odgojene generacije, on nam služi za treninge i prevrtanja. Nekonkurentan je za natjecanja, za koja imamo novi, karbonski, koji je puno bolji i brži, ali na nečemu se mora i trenirati.

Iako je u prvom planu sportski rezultat i uspjeh, Šola razmišlja i korak dalje, njegova namjera je omogućiti stabilnije financiranje bob sporta, i to osnivanjem ‘Ice muzeja’.

Kao Jamajčani...

- Imamo desetinku slabiji start od Nijemaca i Britanaca, što je doista sjajno, ali moramo još dosta ulagati i trenirati... Mi smo egzotična bob priča, poput priče o jamajčanskom bobu. Željeli bi osnovati ‘Ice muzej’, u njemu izložiti bob, sanjke, razbijene i kacige, medalje... vjerujemo da bi to turistima bilo jako zanimljivo, a od ulaznica i suvenira bi nešto mogli i zaraditi. Naravno da želimo da to bude u Splitu, jer je ideja o hrvatskom bobu i krenula iz Splita, tamo bi nam bile i prostorije saveza, ima velike nade Ivan Šola.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige
Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima
NIJE IZGLEDAO DOBRO

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima

Gilbert nije bio jedini koji je pao tijekom utrke. Toplo vrijeme, jak tempo, želja da se što prije stigne na cilj. Sve je to imalo utjecaja na pojedine sportaše