To je to što me zanima!

Sosa uoči ždrijeba: Volio bih da završimo u skupini s Brazilom

Suigračima u Stuttgartu sam pokazivao atmosferu s Poljuda protiv Rusije jer takve atmosfere nema na puno mjesta na svijetu. To su scene kojih se želimo sjećati, priča Sosa
Vidi originalni članak

Hrvatska nogometna reprezentacija u utorak je otputovala u Dohu, a prvi trening odradit će u srijedu. Prvu prijateljsku utakmicu igraju protiv Slovenije na stadionu Education City 26. ožujka, a protiv Bugarske će snage odmjeriti tri dana kasnije. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Uoči prijateljskih utakmica oglasio se lijevi bek Borna Sosa (24), iza kojeg je prva jesen s A reprezentacijom, te je za HNS prokomentirao plasman na Svjetsko prvenstvo u Katar.

- Nije moglo bolje, iako… Krenulo je dosta burno, protiv Slovenije u gostima. Na kraju je sve dobro prošlo, u svih pet utakmica koje sam igrao imali smo momčadski duh, bili na visokoj razini i pokazali što znamo. Na kraju smo ostvarili izravni plasman na Svjetsko prvenstvo, što je, ne samo nama, nego i cijeloj naciji, olakšalo 2022. godinu. Presretni smo, ja pogotovo jer je taj odlučujući gol protiv Rusije stigao poslije moje asistencije. Pun Poljud, pobjeda nad Rusijom i plasman u Katar. To su scene koje se pamte cijeli život - kaže Sosa, koji se često sjeti poljudske utakmice protiv Rusije.

- Iskreno, svojim suigračima u Stuttgartu sam pokazivao atmosferu s Poljuda jer takve atmosfere nema na puno mjesta na svijetu. To su scene kojih se želimo sjećati, a nadamo se da će ih biti i na Svjetskom prvenstvu u Kataru - kazao je. 

Nagrada za prvo mjesto u skupini je putovanje u Dohu, lišeno stresa dodatnih kvalifikacija.

- Jako je bitno da nam je pao taj pritisak s leđa. Pogotovo jer nam otvara dodatne stvari koje možemo uvježbavati, u prvom redu sustav 3-5-2 o kojem je izbornik Dalić već govorio. Uvijek je, naime, dobro imati alternativu drugog sustava igre kad se za to ukaže potreba. Putovanje u Dohu shvaćamo kao svojevrsni “team building”, kao nešto što će nam donijeti puno toga dobroga. Međutim, u utakmicama ćemo ići maksimalnim angažmanom i željeti pobijediti kao i svaki put - rekao je.

Sosa ima iskustvo igranja u sustavu 3-5-2.

- Tri godine sam u Stuttgartu igrao u sustavu 3-5-2, posljednjih sedam ili osam utakmica ponovno igramo u sustavu s četvoricom igrača u zadnjoj liniji. Sustav 3-5-2 je dosta zahtjevan, ali svaki sustav ima svoje prednosti i mane. U svakom slučaju, vidjet ćemo u ovim dvjema utakmicama da li nam taj sustav leži ili ne i onda ćemo moći nešto više reći po tom pitanju - rekao je.

Borni je u razdoblju prilagodbe na A reprezentaciju puno pomogla činjenica da igra u momčadi s ponajboljim veznim igračima na svijetu.

- Uvijek je lijepo kad vidiš kako izgleda nogomet iz njihove perspektive, a izgleda prilično jednostavno i lijepo. Uvijek je dobro kad prema njima imaš siguran pas jer je lopta kod njih uvijek u sefu. Za mene osobno je ispunjenje sna igranje s Modrićem, Kovačićem i Brozovićem, pogotovo s Lukom, koji je najbolji igrač u povijesti hrvatskog nogometa. Sve u svemu, to mi je dodatna motivacija da budem još bolji - kazao je. 

VATRENI UOČI KATARSKE TURNEJE Brekalo propušta Sloveniju! Dalić o novoj formaciji: 'Modrić sigurno neće igrati u špici...'

Bliži se ždrijeb Svjetskog prvenstva u Kataru, a Hrvatska će, po svemu sudeći biti u drugoj jakosnoj skupini.

- Volio bih skupinu s Brazilom, kao mali sam sanjao da jednog dana igram protiv Brazila. To je moja osobna želja, a vidjet ćemo koga ćemo izvući - zaključio je Sosa.

Josip Juranović (26), iza kojeg je sjajna reprezentativna godina, kazao je da će u Dohi biti rasterećeni, a s obzirom na to da nema Vrsaljka i Brekala, Celticov desni bek može očekivati malo veću minutažu.

- Bilo je malo neočekivano, nestvarno, ali kad sam dobio priliku htio sam je ugrabiti objeručke i ne puštati. Za moju je obitelj to bio veliki ponos, ali i radost i sreća, za mene osobno također. Hrvatska reprezentacija je ipak nešto najdraže, nešto što je uvijek u srcu - ističe Juranović nakon čega dodaje:

- Vidjet ćemo kako će izbornik rasporediti snage, ali radujem se predstojećim utakmicama. Uvijek želim igrati što više. Sustav 3-5-2? Uvijek je dobro imati nekoliko sustava igre za prilagodbu našim, ali i protivničkim igračima. U 3-5-2 imate više kontrole u igri prema nazad, pogotovo ako stoperi znaju igrati, a naši stoperi itekako imaju kvalitete i mogu doprinijeti u napadačkoj igri. Jednako tako, imamo  trojicu najboljih veznih igrača na svijetu, ako ne i više. S njima i cijela momčad automatski izgleda bolje - smatra Juranović.

Prema minutaži se vidi da mu trener itekako vjeruje, do te mjere da je igrao i na poziciji lijevog beka.

- Moja prva utakmica za Celtic bila je protiv Rangersa, igrali smo u subotu, a trener mi je u petak prišao i pitao me mogu li igrati lijevog beka jer se igrač, kojemu je to prirodna pozicija, ozlijedio. Pristao sam, naravno, želio sam odmah igrati u prvoj jedanaestorici, to je jedan od najvećih nogometnih derbija na svijetu. Dobro sam odigrao i nastavio igrati na toj poziciji dok se nije oporavio igrač, koji je naša prva opcija, tek onda sam se prebacio na desnu stranu. U svakom slučaju, imamo jaku konkurenciju na obje strane, ali i općenito, u cijeloj momčadi. Imam puno dodira s loptom, bekovi često ulaze u sredinu, nismo toliko na vanjskim pozicijama. Međutim, nije to ništa čudno, mnoge momčadi igraju na takav način - kazao je. 

KATARSKA TURNEJA Ovo su mogući sastavi Vatrenih u novoj Dalićevoj formaciji s tri stopera! Netko će 'ispaštati'...

Hrvatska je trenutno 15. na toj ljestvici, a ako ostane na toj poziciji bit će u drugoj jakosnoj skupini, što će ovisiti i o rezultatima naše reprezentacije u prijateljskim dvobojima sa Slovenijom i Bugarskom.

- Želje su jedno, ali na Svjetsko prvenstvo moramo doći sa stavom da smo najbolji, a protivnici u skupini… Neka budu najlakši mogući da možemo otići što dalje. Bit će neobično jer je prvenstvo usred prvenstvene sezone. Iskreno, ne znam kako će to izgledati, ali ako budemo u dobroj formi to može biti i odlično - zaključio je Juranović.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • Skychaser 24.03.2022.

    To nebi nikako bilo dobro.Stvar je dobiti što lakše protivnike a ne jedne od najtežih pogotovo one koji nam po igri nikad nisu odgovarali.

  • GOOLMAN 23.03.2022.

    Ovaj Caktas je napio I maloga pa mu se i Brazil poceo prividjati Mali oni su klasa za sebe mi nemozemo pod ruku sa njima jedino da zovnemo Miju Caktasa da povedeNeimara u nocni zivot

  • mrmagdens 23.03.2022.

    Bravo sosa! Samo nam fali bruno da radi piruete protiv brazila... Bruno je nas brazilac, kad cimne lijevo desno, pa se zavrti pa padne ko neymar, pa se uhvati za glavu....

Komentiraj...
Vidi sve komentare