To je to što me zanima!

Sovjetski savez bez premca s 14 naslova, Hrvatskoj 2 bronce

U 76 godina od osnivanja Eurobasketa Sovjetski savez oborio se je sve rekorde. SSSR je osvojio više naslova nego preostale četiri nauspješnije momčad ukupno!
Vidi originalni članak

Europsko prvenstvo u košarci, poznatije pod skraćenicom Eurobasket kroz 76 godina postojanja iznjedrilo je nekoliko nedodirljivih prvaka koji svojedobno jednostavno nisu imali konkurenciju.

Od 1935. kada je osnovano prvenstvo koje ujedno služi kao generalna proba za Olimpijske igre održano je 36 puta, a od 1947. igra se svake dvije godine.

Ono što SAD predstavlja u svjetskoj košarci to je svojedobno bio Sovjetski savez u Europi. Bivša socijalistička država najuspješnija je europska košarkaška nacija u povijesti  s čak 14 naslova prvaka! Uspjeh SSSR-a vjerojatno nikad više neće nadmašiti, a zanimljivo je da Sovjeti imaju zlata više nego preostale četiri najuspješnije reprezentacije zajedno.

Za usporedbu momčad Jugoslavije osvojila je pet zlata, Litva i Srbija po tri te Italija dva zlata, dok aktualni europski prvak Španjolska ima samo jedan naslov.

SSSR je ukupno osvojio 21 odličje s tri srebra i četiri bronce što je osam medalja više od drugoplasirane Jugoslavije. Sovjeti drže i impresivan niz od osam uzastopnih naslova od 1957. do 1971. Raspadom Sovjetskog saveza 1990. Moskva je europski naslov dočekala od Rusije tek 2007. uz jedno srebro i broncu.

Hrvatska je posljednja u poretku onih koji su osvajali medalje. Od nezavisnosti hrvatska reprezentacija osvojila je dvije bronce. Prvu su, predvođeni legendarnom generacijom iz Barcelone osvojili u Münchenu 1993. nepunih mjesec dana nakon tragične pogibije Dražena Petrovića. Nova, kako se ispostavilo i posljednja medalja 'pala' je dvije godine kasnije u Ateni. Zanimljivo u obje utakmice za treće mjesto Hrvatska je svladala Grčku.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare