To je to što me zanima!

Spavali u "hrvatskom grobu" pa uzeli titulu u Davis Cupu...

U Los Angelesu nas nisu ni stavili na plakat, Slovaci su nas smjestili u Chorvatsky Grob, prisjetio se Nikola Pilić deset godina nakon hrvatske pobjede u Davis Cupu
Vidi originalni članak

Uz nogometnu broncu iz Francuske, olimpijsko košarkaško srebro iz Barcelone te berbu medalja Janice Kostelić u Salt Lake Cityju, osvajanje Davis Cupa 2005. spada u sam vrh hrvatskih sportskih uspjeha.

- Sigurno, jer onda su igrali svi najbolji - potvrdio je ondašnji izbornik reprezentacije, legendarni Nikola Pilić.

Ivan Ljubičić postao je prvi tenisač koji je u jednoj godini dobio 11 “živih” mečeva - posljednji je izgubio, i to posljednjeg dana finala, kad je Dominik Hrbaty iskoristio Ljubinu ozljedu vrata i dobio ga u pet setova, ali Mario Ančić u odlučujućem je meču lako svladao Michala Mertinaka i donio Hrvatskoj veliku titulu.

Nije mogao okrenuti glavu

- Ljubo je cijelu godinu igrao jako, jako dobro. Trećeg dana finala na doručku sam ga pitao kako je. Rekao mi je: ‘Šjor Niko, jako loše, ne mogu okrenuti glavu’. Dobio je injekcije i igrao, ali ipak je izgubio. Nije mogao servirati kako treba. Da nije bio ozlijeđen, dobio bi i taj dvanaesti meč. No vjerovao sam u Marija, on nije strašljivac, bio je pola klase bolji i nije bilo razloga da izgubi - rekao je Pilić.

Cijela avantura počela je u Carsonu protiv SAD-a. Ta je pobjeda otvorila put prema tituli.

- Nisu nas niti stavili na plakat. Govorili su o svojem ‘dream teamu’, Agassiju, Roddicku, braći Bryan, nas nisu niti spomenuli. Baš smo se nabrusili zbog toga. Izgubili su doma u prvom kolu prvi put nakon 106 godina.

Na splitskim Gripama zatim su pale Rumunjska i Rusija.

- Atmosfera je bila fenomenalna, bodrilo nas je 7500 ljudi - rekao je Pilić pa se prisjetio dolaska u Bratislavu. Točnije, obližnje mjesto u kojem su spavali.

- Smjestili su nas u Chorvatsky Grob! Ali ta ekipa, atmosfera, emocije, želja za pobjedom... Sve je bilo fenomenalno - kaže šjor Nikola.

Uz Ljubičića i Ančića u četveročlanoj igračkoj ekspediciji u Bratislavi bili su Ivo Karlović i Goran Ivanišević, kojem je to bio posljednji doticaj s profesionalnim tenisom. Nadao se Goran da će zaigrati, ali nije dobio priliku.

- Igrao je zaista dobro na treninzima, cijenio sam njegovu veliku potporu, ali nisam ga mogao postaviti u par kad Ljubičić i Ančić cijelu godinu nisu izgubili meč. Znate kako se kaže, nikad ne mijenjaj pobjedničku momčad. Osim toga, imao je problema s ramenom. Zamislite da je u petom setu rekao da više ne može - objasnio je Pilić.

Ivanišević je ostao razočaran, ali pobjeda je bila slatka... Proslava nakon povratka u Zagreb također, iako Pilić na njoj nije sudjelovao. Ne zbog svojeg imendana nego kćerkina rođendana.

- Prije toga osvojio sam Davis Cup već triput, poslije još jedan sa Srbijom, ali ovaj je ipak bio poseban - zaključio je Pilić.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • paradiso77 06.12.2015.

    mario ancic...kakav je to igrac bio,i nazalost trebao biti...zivot pise cudne price,ali tako je kako je...

  • zi_zippo 05.12.2015.

    Goran je istinska legenda,jedino što mu zamjeram u njegovoj veličanstvenoj karijeri je da se ugurao u reprezentaciju samo da bude na popisu osvajača Davis cupa..

Komentiraj...
Vidi sve komentare