To je to što me zanima!

Spektakl usred Hrvatske: Počelo je Svjetsko prvenstvo u reliju!

Ovo je san snova. Ovo je Hrvatska, ovo je Zagreb. Pokazali smo da možemo biti domaćini najvećih manifestacija. Uživamo u plodovima našeg rada, kazao je hrvatski vozač Viliam Prodan nakon svečanog starta
Vidi originalni članak

Mrcine od 300 i više konja, vrijedne i do nekoliko milijuna eura, zabrujale su pored zagrebačkog NSK-a i označile početak Svjetskog prvenstva u reliju koje će se do 25. travnja po prvi put u povijesti voziti u Hrvatskoj.

Kroz start su prošle sve posade i bio je to svečani start koji je službeno označio početak ovog spektakla zbog kojeg će Hrvatska ovih dana biti u centru pozornosti. Okupili su se i brojni gledatelji koji nisu mogli odoljeti samoj kremi svjetskog relija.

Sjajne slike iz Hrvatske u sljedećih će nekoliko dana obići svijet, a da stanje s korona virusom trenutno nije kakvo je, zasigurno bi mnogo više gledatelja pratilo utrku na mjestu događaja. Inače, četverodnevno druženje protezat će se kroz čak četiri županije, a u Hrvatskoj će svaki vozač trebati odvoziti 1279,87 kilometara.

Najbolji svjetski vozači relija vozit će po hrvatskim cestama, ali nama će biti još zanimljivije pratiti što će napraviti naši predstavnici. Tandem Viliam Prodan i njegov suvozač Zoran Raštegorac su naši najveći aduti, a osim njih, tu je još pet hrvatskih posada, među njima i otac i kćerka, Krešo i Dora Ravenščak.

- Ovo je san snova. Ovo je Hrvatska, ovo je Zagreb. Pokazali smo da možemo biti domaćini najvećih manifestacija. Uživamo u plodovima našeg rada. Vrlo su naporne pripreme. Najteže je napraviti reli radar, ono što suvozač čita. Imali smo pripremu dva dana, po 12 sati u automobilu. Napravili smo 1200 kilometara, pročekirali smo sve, zapisali smo sve. Imamo GPS u automobilu. Ne smijemo ići više od 80 km/h. Svaki jedan km/h više, kazna 25 eura. Pravila su rigorozna. Moramo svima biti uzor u prometu. Borimo se s najboljima na svijetu, što god napravimo, puno smo napravili - rekao je Viliam Prodan.

- Drago mi je što ima naših šest posada i jako puno vozača iz naše regije. Nadamo se da ćemo se vidjeti i sljedeće godine. Izabrali smo staze koje se izmjenjuju usko i široko, koje mijenjaju tempo. Bit će nizbrdica i uzbrdica, bit će svega - kaže Daniel Šaškin, predsjednik Organizacijskog odbora Croatia Rallyja.

Na utrci je trebao sudjelovati i legendarni Niko Pulić, no nažalost on se nalazi u bolnici zbog zaraze korona virusom.

- Žao mi je zbog kolege Nike Pulića. On leži u krevetu u bolnici, žao mi je što ga nema - rekao je Šaškin za HRT.

U sljedeća tri dana uživat ćemo u jurilicama koje će juriti hrvatskim asfaltom, no nemojte misliti da je sve jurnjava. Brzinci su 300,32 km, a preostali kilometri su transfer između brzinaca, gdje se vozi po prometnim pravilima. No sve je to i više nego zanimljivo i prvi put će najbolji svjetski vozači relija voziti po hrvatskim cestama. Također, automobili na utrci vrijede od 700.000 eura pa do dva milijuna eura, koliko su oni najkvalitetniji i najbolji.

- Ovo je veliki dan. Nakon 115 godina hrvatskog automobilizma doveli smo WRC u Hrvatsku. Zahvaljujem svima koji su imali viziju. Daniel Šaškin osam godina sanja tu viziju i čestitam mu što je uspio u tome naumu. Naravno i svima koji su sudjelovali u ovome. Ovo je veliki trenutak. Mislim da Hrvatska sada zna što znači automobilizam i što znači WRC. Nisu nas shvaćali ozbiljno, nismo imali dovoljno potpore koliko smo trebali. No prepirke su preskočene i ovo je veliki ekonomski učinak za Hrvatsku. Ovo je dokaz da Hrvatska može iskoristi kao priliku za naprijed i da svi napravim dobre stvari za hrvatski automobilizam i za našu državu. Čestitam svima koji su uspjeli i želim da ove utrke budu fenomenalne. Vozači su rekli da su staze odlične, da su brze. Želim da u nedjelju svi dignemo čašu šampanjca i da proslavimo ovaj uspjeh - rekao je Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza.

Utrku će uveličati i brojni uglednici iz svijeta ovog sporta, a među njima i legendarni kanadski vozač Jacques Villeneuve (50), koji je vozio NASCAR i F1.

Idi na 24sata

Komentari 70

  • Dango84 23.04.2021.

    Stvarno zbog svakakvih idiotarija zatvaraju ceste

  • pacovikozec 23.04.2021.

    vrhunsko ismijavanje drzavnog vrha. hahahahah

  • os-lega 23.04.2021.

    Epidemiološke mjere?

Komentiraj...
Vidi sve komentare