To je to što me zanima!

Apsolutni vladari svjetskog rukometa: Danska treći put zaredom do svjetskog zlata!

Nevjerojatna Danska je i u Švedskoj i Poljskoj pokorila konkurenciju. Prva je u povijesti tri puta zaredom osvojila SP. Jedina momčad koju nisu pobijedili na ovom SP-u je Hrvatska...
Vidi originalni članak

Prije šest godina u Francuskoj, Danska je ispala od Mađarske u osmini finala Svjetskog prvenstva. U tamošnjoj javnosti taj poraz je označen blamažom i raspadom danskog rukometa. No, bila je to točka prijelomnica početka jedne čudesne dominacije.

U finalu svjetskog rukometnog prvenstva u Stockholmu reprezentacija Danske je pobijedila Francusku sa 34-29 (16-15). Dancima je to treći svjetski naslov, pri čemu treći u nizu (2023, 2021, 2019) što nije uspjelo niti jednoj reprezentaciji u povijesti svjetskih prvenstava. Šest godina su bez poraza na SP-u, a na ovome turniru im je probleme stvorila samo Hrvatska koja je bila blizu pobjede, no na kraju im je otkinula bod. I upravo jedini koji su izgubili na prvenstvu. 

Od samog početka Danci su letjeli parketom. Furiozni u napadu, neumoljivo su bušili Gerarda i otišli na plus pet. No, kako je vrijeme odmicalo, Francuzi su zaigrali čvršću obranu i konačno pokazali raskoš talenta u napadu. Danci su stali i krajem prvog dijela Francuska je spustila na minus jedan.

To nam je garantiralo dramu u nastavku. Gotovo cijelo vrijeme se igralo gol za gol, Danci nisu ispuštali vodstvo, plus jedan, plus dva, u nekoliko navrata je Francuska izjednačila, no više od toga nisu mogli. Moller je zaključao gol u posljednjih deset minuta, Danci su sve trpali u gol i u konačnici su u potpunosti zasluženo osvojili svjetsko zlato. Pytlick je zabio devet, Gidsel šest, ali nevjerojatno važnu ulogu u drugom poluvremenu imao je čudesni Lauge Schmidt koji je zabio deset golova! Francuze je predvodio Remili sa šest golova.

Ova utakmica najavljivala se kroz prizmu velikana Nikole Karabatića i Mikkela Hansena. Nekada su uvijek bili u prvom planu, dominirali parketom, no njihov vrhunac je prošao. Postali su igrači koji se podrede reprezentaciji i svjetla reflektora prepuste drugima. Hansen je zabio tek jedan gol, prepustio je inicijativu suigračima i orijentirao se samo na asistencije, dok je Karabatić odigrao jednu od lošijih utakmica. U obrani je plivao, a u napadu je bio nemoćan. Možda je ovo bio i posljednji okršaj ove dvojice velikana. 

Idi na 24sata

Komentari 40

  • NIKE 29.01.2023.

    Danska je top ekipa u svemu. Obrana, golmani i napad su poštelani na maksimum. Dovoljno su sportski bezobrazni i izgledaju kao stroj.

  • PLAVOOKO_1 29.01.2023.

    ovaj karabatic je fosil. zakaj on jos igra.?jeb...te pa taj je igrao dok sam ja jos cura bila!

  • ČA!! 29.01.2023.

    Kakav rukomet daj, utakmica godine Napoli-Roma!

Komentiraj...
Vidi sve komentare