To je to što me zanima!

Split slavi 20 g. od prvog naslova prvaka Europe...

Jugoplastika je na današnji je dan prije 20 godina iznenađujuće osvojila naslov košarkaškog prvaka Europe u Münchenu pobjedivši u finalu Maccabi
Vidi originalni članak

Danas se navršava 20 godina od osvajanja prvog europskog naslova prvaka nekadašnjeg diva europske i svjetske košarke, splitske Jugoplastike. Žuti su na završni turnir u München 1989. stigli kao potpuni autsajderi, no nakon što su u polufinalu pobijedili Barcelonu 89-77, a potom u finalu i veliki Maccabi 75-69, poklonila im se cijela Europa.
Momčad trenera Božidara Maljkovića, koju su predvodili Kukoč, Rađa, Ivanović, Sobin, Sretenović, Perasović, Pavičević, Tabak… uzela je u Münchenu prvu od tri uzastopne europske titule i donijela veliku sreću Splićanima i svim ljubiteljima košarke u bivšoj Jugoslaviji, koji su se divili lepršavoj igri 'dječjeg vrtića' sa Gripa. 
Grad je nakon velikog trijumfa naprosto eksplodirao, procjenjuje se da je preko sto tisuća navijača dočekalo i pozdravilo žute na putu od zračne luke do njihovog hrama na Gripama. Kakva je euforija vladala pod Marjanom svjedoči i odgovor kontrolora leta kapetanu zrakoplova koji je žute vozio iz Münchena prema Splitu, kad ga je ovaj upitao za vremenske prilike.
- Ma kakvo vrijeme čovječe, pista je puna ljudi, vi nemate gdje sletjeti.
Euforiju nakon tri uzastopna naslova prvaka Europe zamijenila su ratna zbivanja, klub je malo po malo gubio i kvalitetu i stečene pozicije, tako da je danas, 20 godina kasnije, daleko i od Europe i od vrha hrvatske košarke. Jedva tisuću gledatelja u velebnoj Spaladium areni u subotu je navečer, uoči utakmice Lige za prvaka Split – Svjetlost Brod, svjedočilo podsjećanju na ovu veliku obljetnicu.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • bosnia_80 06.04.2009.

    cestitam splicanima na ovom jubileju...tad sam bio djecacic, ali dobro se sjecam kako su radja ,kukoc i ostali decki razvaljivali sve redom, sirom evrope...uzivao sam u njihovim majstorijama. jecer je i sarajevska bosna proslavila 30 godina od osvajanja lige prvaka ...P.S. kakva se kosarka ovdije nekad igrala, danas toga nema:(

Komentiraj...
Vidi sve komentare