To je to što me zanima!

Srebrna Eva: Zbog plesa imam i bolju koordinaciju u kladivu...

Sandra Perković često me gleda na treninzima i kaže mi kad nešto primijeti. I uvijek je pozitivna, uvijek kaže nešto što te podigne, kaže Eva Mustafić koja je osvojila srebro na juniorskom EP-u
Vidi originalni članak

Ivana Brkljačić je i danas sinonim je za bacanje kladiva u Hrvata. Njezin rekord od 75,08 metara i nakon 10 godina još stoji. Konačno ipak stiže i njezina nasljednica, Eva Mustafić (19) u Grossetu je osvojila europsko juniorsko srebro.

- Voljela bih Ivanu nadmašiti i taj njezin rekord. Upoznala sam je jednom, ali bilo je to davno - rekla je Eva.

Ivana je bila svjetska i europska juniorska prvakinja, no nikad nije osvojila medalju na seniorskom EP-u, SP-u ili OI-ju.

- Uh, bilo bi jako lijepo biti prva sa seniorskom medaljom s najvećih natjecanja - kaže Eva.

U Grossetu je bacila 63,09 metara te je za 1,81 metar popravila osobni rekord.

- Prije šest godina počela sam se baviti atletikom, prvo sam išla u atletsku školu. Tad trenirate puno disciplina, no onda me Edis Elkasević usmjerio u kladivo. Rekao mi je da sam premala za kuglu ili disk te da je kladivo idealno za mene - istaknula je Eva.

U atletskoj karijeri mnogo joj je pomogao - ples.

- Da plesala sam osam godina, bavila sam se ‘Cheer Danceom’. Prije deset godina s klubom sam osvojila broncu na juniorskom EP-u. Da, ples mi puno pomaže jer imam jako dobro razvijenu koordinaciju - istaknula je.

A koordinacija je jako važna u bacanju kladivu kad se s kuglom od četiri kilograma vrtite oko svoje osi.

- Samo na početku su me malo mučile vrtoglavice, ali vrlo kratko. Brzo sam se naviknula. Kladivo je zahtjevna disciplina, treba vam i snaga, i brzina, i koordinacija - kaže Eva dodavši kako s kladivom nije bila ljubav na prvi pogled.

- Treninzi u prvih nekoliko mjeseci su bili drž-ne daj. Vjerovala sam Edisu da će biti bolje, a to se i dogodilo. Nakon godinu-dvije došli su i prvi rezultati te sam i zavoljela kladivo - rekla je srebrna juniorka.

Kad ti je trener Edis Elkasević, onda imate još jednu veliku privilegiju - trening s jednom od najboljih atletičarki svijeta Sandrom Perković.

- E, to je najbolji dio. Kad smo negdje na pripremama, zna mi nerijetko dati savjete. Okružena je kladivašima pa zna što treba. Često me gleda na treninzima i kaže mi kad nešto primijeti. I uvijek je pozitivna, uvijek kaže nešto što te podigne - istaknula je Eva.

Kao i mnogi naši atletičari, i mlada Mustafić će krenuti put Amerike. Studirat će na University of Central Florida.

- Da, dobila sam punu školarinu. Dobit ću obrazovanje i odlične uvjete za trening. To je ponekad nešto što nama nedostaje. Pogotovo zimi kad kladivo znam bacati i po snijegu i na -5 stupnjeva.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 24.07.2017.

    Bravo

  • Hooligan 24.07.2017.

    Bravo!

  • x00x 24.07.2017.

    Medalja a i medijima samo mrvice...al bitno da se o fucosima pise i pise

Komentiraj...
Vidi sve komentare