Obavijesti

Sport

Komentari 5

Srebrna Eva: Zbog plesa imam i bolju koordinaciju u kladivu...

Srebrna Eva: Zbog plesa imam i bolju koordinaciju u kladivu...
1

Sandra Perković često me gleda na treninzima i kaže mi kad nešto primijeti. I uvijek je pozitivna, uvijek kaže nešto što te podigne, kaže Eva Mustafić koja je osvojila srebro na juniorskom EP-u

VIDEO

Ivana Brkljačić je i danas sinonim je za bacanje kladiva u Hrvata. Njezin rekord od 75,08 metara i nakon 10 godina još stoji. Konačno ipak stiže i njezina nasljednica, Eva Mustafić (19) u Grossetu je osvojila europsko juniorsko srebro.

- Voljela bih Ivanu nadmašiti i taj njezin rekord. Upoznala sam je jednom, ali bilo je to davno - rekla je Eva.

Ivana je bila svjetska i europska juniorska prvakinja, no nikad nije osvojila medalju na seniorskom EP-u, SP-u ili OI-ju.

- Uh, bilo bi jako lijepo biti prva sa seniorskom medaljom s najvećih natjecanja - kaže Eva.

U Grossetu je bacila 63,09 metara te je za 1,81 metar popravila osobni rekord.

- Prije šest godina počela sam se baviti atletikom, prvo sam išla u atletsku školu. Tad trenirate puno disciplina, no onda me Edis Elkasević usmjerio u kladivo. Rekao mi je da sam premala za kuglu ili disk te da je kladivo idealno za mene - istaknula je Eva.

U atletskoj karijeri mnogo joj je pomogao - ples.

- Da plesala sam osam godina, bavila sam se ‘Cheer Danceom’. Prije deset godina s klubom sam osvojila broncu na juniorskom EP-u. Da, ples mi puno pomaže jer imam jako dobro razvijenu koordinaciju - istaknula je.

A koordinacija je jako važna u bacanju kladivu kad se s kuglom od četiri kilograma vrtite oko svoje osi.

- Samo na početku su me malo mučile vrtoglavice, ali vrlo kratko. Brzo sam se naviknula. Kladivo je zahtjevna disciplina, treba vam i snaga, i brzina, i koordinacija - kaže Eva dodavši kako s kladivom nije bila ljubav na prvi pogled.

- Treninzi u prvih nekoliko mjeseci su bili drž-ne daj. Vjerovala sam Edisu da će biti bolje, a to se i dogodilo. Nakon godinu-dvije došli su i prvi rezultati te sam i zavoljela kladivo - rekla je srebrna juniorka.

Kad ti je trener Edis Elkasević, onda imate još jednu veliku privilegiju - trening s jednom od najboljih atletičarki svijeta Sandrom Perković.

- E, to je najbolji dio. Kad smo negdje na pripremama, zna mi nerijetko dati savjete. Okružena je kladivašima pa zna što treba. Često me gleda na treninzima i kaže mi kad nešto primijeti. I uvijek je pozitivna, uvijek kaže nešto što te podigne - istaknula je Eva.

Kao i mnogi naši atletičari, i mlada Mustafić će krenuti put Amerike. Studirat će na University of Central Florida.

- Da, dobila sam punu školarinu. Dobit ću obrazovanje i odlične uvjete za trening. To je ponekad nešto što nama nedostaje. Pogotovo zimi kad kladivo znam bacati i po snijegu i na -5 stupnjeva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao