To je to što me zanima!

VIDEO Bolno poniženje zvijezde francuskog boksa. Srušio je san Hrgoviću, a sad pred mirovinom

Francuski boksač Tony Yoka, olimpijski pobjednik iz Rio de Janeira, izgubio je i treći put u nizu, ovaj put od Ryada Merhyja, i oprostio se od ozbiljne boksačke karijere
Vidi originalni članak

Stajao je na postolju s broncom oko vrata, sretan i ponosan zbog medalje, ali s gorčinom u ustima. On je tada u Rio de Janeiro došao s jednim ciljem. Da se u Hrvatsku vrati sa zlatnom olimpijskom medaljom. Nažalost, taj san mu je ugasio francuski boksač za kojeg su govorili da će pokoriti profesionalni boks.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Više od sedam godina prošlo je otkako je Tony Yoka (31, 11-3) u polufinalu Olimpijskih igara pobijedio Filipa Hrgovića (31, 16-0)pa na koncu i osvojio zlato. Hrvat se tada morao zadovoljiti brončanom medaljom. 

Yoka je na temelju odlične amaterske karijere bio projiciran kao budući prvak. Potpisao je ugovor s francuskom televizijom Canal+ i inkasirao osam milijuna eura. Svjetski mediji i najjače promotorske kuće uzdizale su Yoku, radili na njegovom imidžu i stvorili od njega senzaciju. Od njegovog meča radili su se spektakli, priredbe se organizirale u pariškim arenama. I kada je godinu dana bio suspendiran zbog dopinga, što bi za mnoge značio kraj karijere, on se svejedno vratio i krenuo graditi gdje je i stao.

Kako je Yoka pao od vrha do dna 

Bio je francuski projekt u kojeg su uložili puno toga. S druge strane, Hrgović je morao graditi sve ispočetka i težim putem tražiti kartu do boksačke elite. I došli smo do toga da je u 2023. godine hrvatski boksač obavezni izazivač za IBF pojas, a Yoka? Pa čini se da se oprostio od ozbiljne boksačke karijere!

Yoka je u rujnu 2021. godine nokautirao Hrvata Petra Milasa i došao do 11. pobjede u profesionalnoj karijeri, a bila mu je to i posljednja. Uslijedila su tri poraza od Martina Bakolea, Carlosa Takama, a u nedjelju mu je posljednji poraz zadao Ryad Merhy (31, 32-2). Boksač iz Belgije je slavio jednoglasnom odlukom sudaca na kultnom Roland Garros stadionu u Parizu.

Nakon tri poraza u nizu i to od boksača koji su daleko od vrha, pitanje je hoće li Yoka više ikada dobiti priliku boriti se protiv glavnih boksačkih faca i samim time doći do prilike za pojas i 'masnu' zaradu. Nije više zanimljiv promotorima i publici, dakle više nitko nema koristi od njega. Nažalost, to je bolna istina današnjeg sporta. Izgledao je indisponirano protiv Merhyja, kao da je i sam puknuo pod pritiskom koji je bio ogroman još od 2017. godine kada je kročio u profesionalni svijet. Očekivanja su, očito, bila prevelika za njegova pleća.

U samo šest godina je od statusa buduće superzvijezde kojoj su se predviđale najveće stvari došao do boksača koji je vrlo vjerojatno završio s ozbiljnom karijerom.  

Idi na 24sata

Komentari 13

  • striker112 13.12.2023.

    Za njega stvarno nemogu vjerovat da mu tako lose ide u profi boksu… vjerovao sam da ce brzo stic medu top 10

  • magare u bilom 11.12.2023.

    bakole i takam su napravili kantu od njega

  • magare u bilom 11.12.2023.

    mogli ste ovo objaviti za jedno 3 mjeseca

Komentiraj...
Vidi sve komentare