To je to što me zanima!

Strah od penala: Englezi su našli recept za prokletstvo

Samo ne veznjaci, pucajte u gornji ugao, zaletite se izvan šesnaesterca su samo neki od savjeta koje su statističari poklonili izborniku Engleske...
Vidi originalni članak

Englesko prokletstvo ispadanja s najvećih nogometnih natjecanja zahvaljujući promašajima s bijele točke iz natjecanja u natjecanje dobiva nove 'zvijezde'. Otok još pamti Davida Battyja i Paula Incea čiji su ih promašaji iz penala u četvrtfinalu protiv Argentine koštali ispadanja sa SP-a u Francuskoj 1998. godine. Da se slične stvari ne bi ponovile u Južnoj Africi pobrinuli su se britanski znanstvenici. Statističari Lucozade Sporta i Prozonea tako su izračunali kako, tko, kada i zašto smije ili ne smije pucati penal. Sve u službu da se napokon skine prokletstvo engleskih nogometaša, a sve su saželi u pet savjeta Fabiju Capellu.

1. NEKA PUCA DEŠNJAK
Istraživanje je pokazalo da 71% dešnjaka koji izvode kazneni udaraz zabije gol, dok je kod ljevaka taj postotak mizernih 52%. Kod Engleza dakle otpadaju Ashley Cole, Stephen Warnock, Leighton Baines i  Adam Johnson.

2. PUCAJTE U GORNJI LIJEVI UGAO
Dokazano je da su udarci u gornji lijevi ugao u 87% slučajeva bili uspješni. S drge, pak, strane niske lagano plasirane lopte su prošlost. One postaju najlakši plijen golmana i rijetko kad završe golom.

3. DAJTE KLINCIMA DA PUCAJU
Čak 91% 21-godišnjaka uspješno puca penal. Capellu ne preostaje ništa drugo no tu odgovornost prebaciti na Thea Walcott.

4. NE VJERUJTE VEZNJACIMA
Statistika je pokazala da su obrambeni igrači i napadači pouzdaniji od veznih nogometaša. Napadači imaju 75% uspješnosti, braniči 72%, a vezni igrači samo 61%.

5. UZMITE ZALET IZVAN ŠESNAESTERCA
Čak 72% onih koji se zalete izvan kaznenog prostora zabiju gol iz penala. Šansa za gol još više raste ako je zalet spor i odmjeren, a takvi izvođači penala zabiju gol u 77 posto slučajeva.

I HRVATIMA BI POMOGLO ISTRAŽIVANJE
Svi još pamte ispadanje hrvatske nogometne reprezentacije od Turske na Europskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj, a kobni su bili penali nakon produžetaka. I u tom slučaju pokazalo se da Slaven Bilić nije trebao vjerovati veznjacima. U Austriji su promašili 'nepogrešivi' Luka Modrić i Ivan Rakitić, a 'pokopao' nas je promašaj špice Mladena Petrića. Jedini gol zabio je branič Darijo Srna.

KOBNI ENGLESKI VEZNJACI
Bijela točka za Engleze je doista začarana. Na Euru u Portugalu su 2004. godine izgubili od domaćina u četvrtfinalu. Naravno, nakon raspucavanja s bijele točke. Za Engleze su kroz godine promašivali Steven Gerrard, Frank Lampard, David Beckham, Jamie Carragher, Darius Vassell, David Batty, Paul Ince...

Idi na 24sata

Komentari 8

  • reklakazala 01.06.2010.

    Nama je svejedno tko puca, pogotovo za JAR-u.

  • Srbin 01.06.2010.

    rooney po meri za penale

  • buffon_boy 01.06.2010.

    Ma da šutamo penale kao na pokretnoj traci džaba nam kad nismo tamo jbg

Komentiraj...
Vidi sve komentare